N55°25,0' E12°49,7'

Aktuellt

Sjömack

Från mitten av juli kommer det återigen att vara möjligt att tanka diesel i Skanörs Hamn. Kontakta Hamnkontoret för mer information och hjälp. Tankstationen finns bredvid mastkranen.

 

Parkering för medlemmar


Nu finns listan för alla medlemmar i Skanörs Hamnförening som vill parkera på föreningens platser i hamnen. Klicka på För medlemmar/parkeringsregistrering och skriv in namn, båtplatsnummer och registreringsnummer.
Alla medlemmar har rätt att anmäla två fordon, men tillståndet gäller bara för ett åt gången.
Europark sköter bevakningen. Därmed riskerar badgäster och andra böter om de tar chansen att ställa sig på hamnföreningens p-platser (se gula skyltar). Glöm dock inte p-skiva.
Hamnkapten Peter Björck har ordnat avtalet med p-bolaget efter dagar med trafikkaos under förra sommaren. På de allmänna parkeringsplatserna krävs avgifter från mitten av maj.

Ingen ny kran i år

Skanörs hamn måste klara sig utan båtkran ett år till. Kommunstyrelsens arbetsutskott i Vellinge har beslutat att ta upp investeringen först i budgetarbetet inför 2022.
-Beklagligt mot bakgrund av det stora behovet, säger Mats Lundwall som är ordförande i Skanörs Hamnförening.
Han och andra ledamöter i styrelsen har kämpat länge för att kommunen ska ersätta den båtkran som skrotades efter besiktning 2019, 90 år gammal. Enligt arrendeavtalet mellan Vellinge kommun och hamnföreningen är det kommunen som står för hamnens anläggningar medan föreningen står för driften. Att få en ny kran på plats beräknas kosta cirka 1,7 miljoner.
Hamnföreningen har presenterat ett förslag till finansieringsplan förutom tekniskt underlag och en beskrivning av behovet.
I en skrivelse till kommunen utvecklar föreningens tekniskt ansvarige Ralf Blomgren fyra skäl till att kranen bör vara på plats inför kommande säsong:
Miljö, säkerhet, segeltävlingar, sjösättning och upptagning.
Med möjlighet att lyfta båtarna för tvätt under säsongen kan giftiga bottenfärger undvikas. Det är en säkerhetsfråga genom att propellrar, genomföringar och annan utrustning kan kollas.
Kranen behövs också för sjösättningar, upptagningar och segeltävlingar.
Närmast förestående i Skanör är Allsvenskan Segling 2021, med J 70-båtar. Den planeras i maj och kräver tillgång till en kran.
Behovet har diskuterats med kommunens tjänstemän under hösten, men skickats vidare till politikerna för behandling i januari.
Beslutet att skjuta upp frågan till budgetarbetet inför 2022 innebär att kranen kan stå på plats inför nästa säsong, om det blir ett ja till investeringen. Arrangörerna av årets Allsvenska måste anlita kranbilar för att lyfta tävlingsbåtarna upp och ner i vattnet under evenemanget mellan 21 och 23 maj.
Även mastkranen har varit nere under vintern. Men det är tillfälligt för renovering.

Mats Lundwall och Ralf Blomgren har kämpat länge för att Skanör ska få en ny hamnkran, här på styrelsemöte i augusti.
-Beklagligt säger Mats Lundwall om kommunens beslut



Nästan tomt på kajen som vid bryggorna. Just nu saknas både hamnkran och mastkran. Mastkranen har tagits ner för renovering i samband med att en ny kjol, träkant, byggs längs kajen.

Trump och trum i Nisses trävärld


Nils-Erik Nisse Nilsson

På en hylla spelar en hel orkester medan en 100-åring rymmer med rollatorn och en gumma kör sin gubbe hem på skottkärra. I Nisse Nilssons gömmor öppnar sig en värld av omsorgsfullt utsnidade människor. Även Donald Trump är med på ett hörn – som skohorn.
De flesta i Skanörs hamn vet vem Nils-Erik Nilsson är. Han hugger tag i det mesta när det behövs, utan att någonsin skryta med det. Sedan i våras har han arbetat med hamnföreningens verkstad. Den inreds i ett förråd och ska vara tillgänglig för alla medlemmar när den är klar inom kort. Nisse har arbetat så hårt med bygget att ansvariga i hamnföreningen redan börjat kalla verkstaden för Nisses hörna.
-Nä, inga såna namn, säger Nisse och räknar upp flera som hjälpt till.
Nisse har också en vacker Najad 33:a, Falken, som kräver sitt.
Men det blir ändå tid över för ett tålmodigt arbete med träfigurer. Att karva ut en människa ur en träklump tar åtskilliga timmar.
-Sedan faller kanske en näsa eller ett ben. Då går den hit, säger Nisse och pekar på papperskorgen.
Nisses far Olof Nilsson snidade träfigurer. I familjens samlingar fick Charles de Gaulle, Richard Nixon, Olof Palme och andra framträdande figurer från den tiden. Pappans smilande Edvard Persson har Nisse kopierat och utvecklat.
Nisse arbetade också med skulpturer när han var i 20-årsåldern och målade senare. Till yrket är han rörmokare med lång erfarenhet från en rad lokala företag.
För några år sedan tog han upp träsnidandet igen. Då och då kommer beställningar från vänner i hamnen. Eller glada utrop.
-Precis som när jag tog hem dig efter den där festen, sa en dam till sin man när hon såg gumman med mannen i skottkärran.
Trummisen i orkestern är också en tidigare flitig seglare i Skanör. I samlingen finns en fiskare med nät, en man som metar och en som ligger på mage och pilkar. Men det är figurer som inte har några lokala förebilder, enligt konstnären.
Nils-Erik Nilsson har seglat mycket med sin Falken, runt Tjörn liksom Öland och Gotland under många sommarmånader. Men sin längsta segling gjorde han över Atlanten 2007. Han var med i gänget som seglade hem Hallberg Rassyn Karamell. Joh Fredén var skeppare och de övriga i besättningen var Herbert Nilsson och Ola Kullengren.
Nu har han lagt ut Falken till försäljning. Han är 84 år och tycker att det bör vara dags.
-Inte för att det är några problem. Det får gärna dröja, säger han.


100-åringen som hoppade ut genom fönstret och försvann. Bakom denna figur ligger också ett pilligt arbete med att smida rollatorn


Edvard Persson bredvid en av fyrarna som lyser i Nisse Nilssons trävärld. De har lampor på tolv volt för att kunna användas i kajutan på en båt


Wizex trummis var en flitig seglare i Skanör under många år. Han har fått hela orkestern med sig på en hylla


-Som när jag drog hem dig efter festen, sa en av hamnföreningens medlemmar när hon såg detta par



Och visst finns fiskargubben som lagar nät … tillsammans med en som metar och en som pilkar


En fransman med dragspel håller på att få en kompis på beställning


En tyngdlyftare som konstnären själv


Vilket skohorn väljer du, Trump, den svenske kungen eller Obama?


En grillare som också kan lysas upp med en tol volts lampa


Här träffas Nisse för det mesta. Han har lagt ner mycket jobb på att bygga om hamnföreningens förråd till verkstad för medlemmarna, helt ideellt.


.
Nisses hörna, säger många. Nä, inga sådana namn, säger Nisse själv. Nu är verkstaden snart klar och öppen för alla medlemmar i hamnföreningen

Text och foto: Britt-Marie Bergström


Marianne Palmkvist Berg utsågs till Årets SBK:are 2020. Här syns hon vid en paus från rodret sommaren 2020

Årets SBK:are 2020
Marianne Palmkvist Berg utsågs till Årets SBK:are. Hon gratulerades efter en överraskande knackning på dörren hemma, i samband med att Skanörs Båtklubbs höll ett digitalt årsmöte..
Marianne har varit ordförande i SBK i mer än ett decennium, under en tid då barn- och ungdomsseglingen i klubben vuxit från nästan ingenting till att ha en fullbokad seglarskola hela sommaren, flera framgångsrika deltagare i optimist- och jolletävlingar och numera också ett lag bland eliten i Allsvenskan Segling.
Hon är en av de drivande krafterna bakom SM-tävlingar och stora arrangemang, men drar sig inte heller för att slita på däck vid Sailing Ladies-seglingar eller stå vid grytorna under vinterns hyggen.
– Oavsett vad det gäller så finns hon där och fixar, löd motiveringen.
Marianne Palmkvist Berg avgick som ordförande förra året och ersattes av Lars Balkfors. Men hon är fortfarande aktiv i klubben på flera håll.


OS-stjärnan Max Salminen gratuleras av SBK:s ordförande Marianne Palmkvist Berg efter segern i Finnjolle-SM 2013. 35 seglare från sex länder tävlade i Skanörs hamn


Tvåa blev en annan OS-stjärna, Fredrik Bergström

Glada bud på årsmötet
Medlemmarna i Skanörs Båtklubb kunde följa årsmötet från sina datorer och mobiler. Endast ordförande med närmaste funktionärer kunde vara på plats i klubbhuset den 28 november, eftersom gränsen för samlingar går vid åtta personer på grund av corona-restriktioner.
Sändningen kompletterades av tydliga bilder och uppgifter som gjorde det lätt att följa både historik och framtidsplaner.
Klubben gläder sig åt ytterligare en klättring upp i Allsvenskan under 2020. En utbyggnad av klubbhuset planeras. Den ska ge större utrymme för ungdomsverksamheten med bland annat ett duschrum för seglande tjejer. Beräknad byggstart i oktober. Öresundsrace, Liros cup och Light Vessel är inbokat, förutom Allsvenskan (se annat inlägg här på sidan). Det blir seglarskola som vanligt, även för vuxna som vill segla C 55. Årets seglarskola gjorde att ekonomin gick med ett litet plus, trots alla satsningar.
Smolk i glädjebägaren var att SBK:s jul- och nyårsfirande måste ställas in på grund av coronan.
Så här ser styrelsen ut efter årsmötet:
Lars Balkfors, ordförande, Kjeld Steffensen, kassör, Lena Bjelkedal, sekreterare. Övriga ledamöter: Jennie Frank Bergman, Hugo Johansson, Stefan Persson. Suppleanter: Henry Andersson, Staffan Nilsson.
Malin Steffensen leder planeringen för Allsvenskan och Sofia Skoglösa ansvarar för övrig tävlingssegling.

Svalan rustad för renare miljö

Inger och Johnny Martens har tänkt på det i fem år. Nu har det blivit av. Svalan är  blästrad och giftfri.

-För miljöns skull förstås, säger Johnny.

Han ser också fram emot att spara besvärligt arbete framöver.

-Jag slipper skrapa och bottenmåla.

Johnny och Inger Martens räknar med att lyfta båten och tvätta botten en eller ett par gånger under sommaren.  Det förutsätter att den gamla båtkranen i Skanör ersätts med en ny, vilket hamnföreningen jobbar hårt för.

Under de år som Johnny Martens funderat på en miljövänlig uppdatering av familjens Malö 36:a har han hoppats få med sig fler av båtkamraterna i Skanör i en gemensam satsning. Det hade blivit mindre kostsamt. Nu har han själv engagerat en kontakt som han hade sedan tidigare, Jaroslaw Tyszlak på Sodabläst Sverige AB.

Det finns en rad andra företag som blästrar båtar, som Sydblästring, Örestadsblästring för att ta några exempel från Google. Men Johnny Martens är mycket nöjd med arbetet som Sodabläst gjort på Svalan.

Företaget började med att ta bort all gammal bottenfärg, fortsatte med exposibehandling, skyddsfärg och bottenmålning. Båten målas två gånger med giftfri färg och kan stå hela vintern. Till våren är det bara att sjösätta och masta på.

Svalan kan segla vidare utan att smutsa ner hamn eller vattenmiljö.

Det kostar förstås. Sodabläst tar betalt per fot och behov. Johnny Martens räknar med att han och Ingers 36-fotare kostar 35 000-40 000 kronor att behandla.

Här förvandlas Svalan till miljöbåt

 

Foto: Mats Lundwall   

Johnny Martens är nöjd med arbetet. Han beställde det för att spara miljön, men räknar också med att spara eget obekvämt jobb framöver
Foto: Martin Lindell

Gäst som övervintrar

Den grönfläckiga paddan bunkrar för vintern. Kanske stannar den kvar under någon presenning. Var rädd om den, manar Vellinges miljöstrateg Alexander Nordström som tog bilderna

Skanörs hamn har fått en gäst att värna speciellt om. Kommunens miljöstrateg Alexander Nordström och Nils-Arvid Andersson upptäckte två grönfläckiga paddor intill norra pirarmen.

-De är aktiva nu under varma höstkvällar för att bunkra inför vintern. Förmodligen övervintrar de hamnområdet alternativt i skrevor i muren eller bland stenar. Bara platsen är frostfri, berättar Alexander Nordström.

Han ber hamnföreningen att bevara små skrevor och hål eftersom det är där paddorna gömmer sig under dagtid och kanske övervintrar.

Alexander Nordström berättar så här om den fridlysta paddan, som ofta hörs sjunga i dammarna på Flommen under våren:

Den grönfläckiga paddan är ett groddjur som lever i kustnära miljöer. Favoritplatserna är små grunda vattensamlingar med hög vattentemperatur, t ex hällekar på klippkuster, strandängar, sanka åmynningar och faktiskt också vissa människoskapade miljöer, som vattensamlingar i botten på grustag och kalkbrott. 

Paddorna har påträffats i Skanörs hamn, längs norra pirarmen. De är aktiva nu under varma höstkvällar för att äta upp sig inför vintern. De äter allt ifrån spindlar till tångflugor. Anledningen till att de påträffas just här är att de förmodligen övervintrar i hamnområdet, under båtar, pressningar och husgrunder. Alternativt kan de övervintra och gömma sig i skrevor i muren eller bland stenar. Bara platsen är frostfri. 

Alla groddjur i Sverige är fridlysta enligt artskyddsförordningen (SFS 2007:845). Detta innebär att det är förbjudet att utan särskilt tillstånd:

  • Döda, skada, fånga eller på annat sätt samla in exemplar
  • Ta bort eller skada ägg, rom, larver eller bon 

Den grönfläckiga paddan är sårbar varför det är extra viktigt att vara rädd om de individer vi har i området. 

Har ni frågor, kontakta Alexander Nordström, miljöstrateg i Vellinge kommun alexander.nordstrom@vellinge.se 

 

Minnen från sommaren som inte ville ta slut, tagna av Björn T Lundgren från Asynjas mast

H-båt vann årets blåsiga Light Vessel Race

Det blev en blåsig årgång av Light Vessel Race. Tio båtar startade. Tre bröt. Ett segel skörade. Vinnare blev en H Båt med en erfaren seglare från Malmö Segelsällskap vid rodret, Uno Gren. Han vann sin klass och totalt. Krackemut, som är en Kracer 40 från samma klubb, vann sin klass. Också där var det en besättning som tävlat mycket tillsammans med Anders Hansen som rorsman.

De flesta som tävlade i Skanörs Båtklubbs traditionella race kom från andra hamnar, som Lomma, Trelleborg, Malmö och Falsterbokanalen. Två hemmaseglare deltog, Stefan Persson på Maxi 909 Greta 2.0 som blev trea i sin klass och Stefan Johansson på Albin balladen Tutti Too som bröt.

Det var SBK:s 51:a Light Vessel Race.

Resultat Light Vessel Race 2020

Ia: SRS Klass:

Rank Klass: Båttnamn: Båttyp: Segelnummer: Båtklubb: Namn SRS-tal R1 Total Nett
1 Ia: SRS NN H-Båt SWE 562 MSS Uno Gren 0.878 3:11:19 1.0 1.0
2 Ia: SRS Greta 2.0 Maxi 909 115 Skanörs Båtklubb Stefan Persson 0.909 4:07:23 2.0 2.0
3 Ia: SRS Windjammer II Vindö 40 536 LBS Daniel Falk 0.835 5:17:52 3.0 3.0
4 Ia: SRS Imotana HR 34 342 SBK Marianne Palmkvist Berg 0.936 DNC 6.0 6.0
4 Ia: SRS Tutti Too Albin Ballad 928 SBK Stefan Johansson 0.888 DNF 6.0 6.0

Ib: SRS Klass:

Rank Klass: Båttnamn: Båttyp: Segelnummer: Båtklubb: Namn SRS-tal R1 Total Nett
1 Ib: SRS Krackemut Kracer 40 SWE-9139 Malmö Segel Sällskap Anders Hansen 1.137 2:36:11 1.0 1.0
2 Ib: SRS Onyx X-102 SWE40 LBS Lomma Pär Halleus 0.973 3:12:03 2.0 2.0
3 Ib: SRS Gerda-Ulrika X X-3/4 ton mk 2.1 66 FBK Jens Listrup 0.992 3:17:40 3.0 3.0
4 Ib: SRS Spinifex X-99 SWE 418 LBS Jonas Munck Af Rosenschöld 1.023 DSQ 9.0 9.0
4 Ib: SRS J-hawk J111 GBR 8711R Falsterbokanalens BK Leif Andersson 1.104 DNC 9.0 9.0
4 Ib: SRS Josefina X-37 SWE 52 LBS Lomma Johan Wickman 1.059 DNC 9.0 9.0
4 Ib: SRS @Z Arcona 400 SWE42 Falsterbokanalens BK Bo Zanichelli 1.093 DNF 9.0 9.0
4 Ib: SRS Czeck Mate Melges 20 CZE 180 TBS Sebastian Larsson 0.944 DNF 9.0 9.0

R1 – Ia: SRS Klass:

Rank Klass: Båttnamn: Båttyp: Segelnummer: Båtklubb: Namn SRS-tal Elapsed Points
1 Ia: SRS NN H-Båt SWE 562 MSS Uno Gren 0.878 3:11:19 1.0
2 Ia: SRS Greta 2.0 Maxi 909 115 Skanörs Båtklubb Stefan Persson 0.909 4:07:23 2.0
3 Ia: SRS Windjammer II Vindö 40 536 LBS Daniel Falk 0.835 5:17:52 3.0
4 Ia: SRS Tutti Too Albin Ballad 928 SBK Stefan Johansson 0.888 DNF 6.0

R1 – Ib: SRS Klass:

Rank Klass: Båttnamn: Båttyp: Segelnummer: Båtklubb: Namn SRS-tal Elapsed Points
1 Ib: SRS Krackemut Kracer 40 SWE-9139 Malmö Segel Sällskap Anders Hansen 1.137 2:36:11 1.0
2 Ib: SRS Onyx X-102 SWE40 LBS Lomma Pär Halleus 0.973 3:12:03 2.0
3 Ib: SRS Gerda-Ulrika X X-3/4 ton mk 2.1 66 FBK Jens Listrup 0.992 3:17:40 3.0
4 Ib: SRS Spinifex X-99 SWE 418 LBS Jonas Munck Af Rosenschöld 1.023 DSQ 9.0
4 Ib: SRS @Z Arcona 400 SWE42 Falsterbokanalens BK Bo Zanichelli 1.093 DNF 9.0
4 Ib: SRS Czeck Mate Melges 20 CZE 180 TBS Sebastian Larsson 0.944 DNF 9.0

Sailwave Scoring Software 2.28.1
www.sailwave.com

https://www.skanorsbatklubb.se/Kappsegling/LightVesselRace2020/

Tuff dag för seglarna, men vacker syn från land

OS-seglare tränade i Skanör

OS är uppskjutet till 2021, men det svenska seglarlaget håller igång. För ett tag sedan tränade de i Skanör.

På plats var bland andra Max Salminen, Fredrik Bergström, Anton Dahlberg och deras tränare med rötter i Höllviken, Martin Strandberg. Det blev en lösning när Spanien stängde. Att döma av kommentarerna var det inte fel.

-Bättre än Mallorca, hördes det när 470-seglarna Fredrik Bergström och Anton Dahlberg anlände som de första.

Skanörs Båtklubb gladde sig åt det fina besöket. Flera av gästerna har tidigare tagit hem OS- och VM-medaljer. Klubbens egna seglare ytterligare inspiration inför Allsvenskan-seglingen. Sydsvenskan och Dagens Nyheter gjorde reportage.

https://www.sydsvenskan.se/2020-03-28/os-seglare-bytte-mallorca-mot-skanor-jag-underskattade-det?utm_source=fb&utm_term=d999356e-a6ac-4f01-9bdf-9

Fredrik Bergström och Anton Dahlberg på plats i Skanör med sin 470 och tränaren Martin Strandberg

Foto: Peter Björck

Ett nyval på snabbt årsmöte

Avgifter och säkerhet ventilerades. I övrigt blev det ett snabbt avklarat årsmöte 2020. Sedan dess har styrelsen konstituerat sig och haft sitt första ordinarie möte, då flera förbättringar inför sommaren diskuterades.

Endast 25-30 medlemmar var på plats vid årsmötet den 27 februari.

Ordförande Mats Lundwall redovisade det gångna årets arbete, ekonomi och budget. Han berättade att det finns ett förslag till ny hamnkran, men att den troligen inte kommer på plats förrän till nästa vår.

Det blev två nyval.  Leif Wessel efterträder Dan Dölling i styrelsen.  Sofia Skoglösa blir ny ledamot i valberedningen.

Medlemsavgifterna fastställdes. Det blir samma belopp som tidigare, 1500 kronor. Men det uppstod en diskussion om huruvida stämman också ska besluta om övriga delen av den båtplatsavgift som alla medlemmar betalar. Beslutet blev att styrelsen beslutar om övriga avgifter.

Under punkten övriga frågor framfördes önskemål om ökade säkerhetsåtgärder i hamnen. Detta apropå ett antal inbrottsförsök på landplatsen för några veckor sedan. En medlem fick i uppdrag att utreda vilka möjligheter som finns och rapportera till föreningens säkerhetsansvarige.

Björn Boklund från Skanörs Båtklubb och Carl-Johan Hampf från Skanörs Hamnförening påminde om Allsvenskan Segling och hamnfesten som arrangeras i Skanör 15-17 maj. Alla medlemmar som vill hjälpa till uppmanas att kontakta Gunnel Nilsson på SBK. Arrangemanget gör att masterna måste bort i god tid från hamnens kajer och grönytor.

På startsidan syns Gunnel Nilsson, presenterad som spindeln i nätet kring Allsvenskan i Skanör

 

Samling vid korvgrytorna 2020. De som syns främst är Thomas Borgström, Björn T Lundgren, Gun-Marie Hansson, Stefan Persson och Ulf Bobo Lindström

Stefan Andersson  tar paus i köket efter att ha fixat den traditionsenliga korven och vid borden samlas medlemmar till förhandlingar

Bygget avslutat – 30 nya platser klara

Vågbrytaren är klar. Nu lyser det över hela bygget innanför västra piren. Därmed är fjorårets projekt avslutat. Skanörs hamn har skapat 25 nya gästplatser och 6 permanenta.

Vågbrytaren ses som pricken över i. Den ska skydda från dyningar  i västliga och nordvästliga vindar. Enligt hamnens projektledare Carl-Johan Hampf är den helt orubblig.

-Blir den påkörd är det båten som går sönder, säger han.

Detta ska dock förhindras genom belysning och reflexer.

En yttre stomme av gammal järnvägsräls har fyllts av stenbumlingar som plockats upp i hamnen. På det sättet har hamnen blivit av med en bra bit över hundra stenar som var besvärliga på andra håll. De sista lades upp som förhöjning på piren när vågbrytaren var proppfylld.

Ralf Blomgren står för konstruktionen. Han är teknikansvarig inom Skanörs Hamnförening.

Carl-Johan Hampf visar hur vågbrytaren blir en bra vaktplats när det är rusch i gästtrafiken. Här kan hamnkaptenen dirigera mot lediga platser. Han hoppas att första gästbåten som kommer väljer en av de

skyddade platserna vid vågbrytaren, för att de nya pollarna vid piren sedan kan fyllas på inåt.

Det finns en oro för att det blir svårare att segla in när den tolv meter långa vågbrytaren sticker ut från piren. Carl-Johan Hampf tror inte att det blir några problem.

19 december

Ljus över hela nya bryggan Foto: Ulf Liljebäck

16 december

 

Vågbrytaren klar och fjorårets stora bygge avslutat

4 december

Stenbumlingar från piren lyfts på plats Foto: Carl-Johan Hampf

3 december

Stenar som ligger i vägen vid piren hämtas upp och läggs som extra stadga under vågbrytaren

 

Herbert fick sin egen brygga

En höjdpunkt under förra året var invigning och dop på nybygget innanför västra piren. Den nya flytbryggan döptes till Herberts brygga efter en av Skanörs hamns profiler och hjältar Herbert Nilsson, som alltid arbetat för hamnens bästa och nu följt bygget med stort intresse.

Det långa trädäcket  längs piren invigdes med tal av kommunalrådet Carina Wutzler innan projektledaren Carl-Johan Hampf stänkte bubbel över bryggan och kommunalrådet avtäckte skylten. Drygt ett hundratal medlemmar och vänner till hamnföreningen var på plats.

Ditt namn ska vara Herberts brygga, sa kommunalrådet Carina Wutzler och avtäckte skylten vid nya flytbryggan. Herbert Nilsson följde talet tillsammans med hamnföreningens ordförande Mats Lundwall, föreningens projektledare Carl-Johan Hampf och ett hundratal medlemmar och vänner till Skanörs Hamnförening. Kerstin Pilkrona framförde Herberts tack. 

Många höll sig kvar tills solen gick ner och belysningen tändes över piren.

Vellinge kommun har anslagit fem miljoner kronor till utbyggnaden som genomförts  i hamnföreningens regi. Carina Wutzler berömde samarbetet och sa i sitt tal att resultatet blivit ännu bättre än hon föreställde sig från början.

Ordförande Mats Lundwall berättade om bygget. I blårutig skjorta nedanför honom syns  Ralf Blomgren som gjort ritningar och lagt ner mycket arbete i planeringen.

Bubbel och tal på piren, korv vid grillarna som avslutning. Drygt ett hundratal medlemmar och vänner till Skanörs Hamnförening deltog i invigning med dop.

Hans Ekberg (bilden) var en av dem som firade invigningen av den nya bryggan innanför västra piren och dopet av den tvärgående flytbryggan till Herberts. Det var många kända ansikten som samlades i den ljumma kvällen. Leif Wessel  gjorde ett bildsvep som går att klicka fram på länken här nedanför. 
Clifford Bergvall filmade vid piren, vilket går att se på Skanörs Hamnförenings Facebook-sida.
Claus Wutzler tog bilden av Hans.

https://photos.app.goo.gl/fwQ2PZqj4vtRLXhL8

 

Coronetklubben drar iväg

Coronet-klubben växer. I somras drog medlemmarna till Dragör på träff med likasinnade.

I Skanörs hamn finns sedan länge Skanörs Båtklubb (SBK), Skanörs Yachtclub (SYK), Skanör-Falsterbo Lifbåtsroddarelag och Skanör-Falsterbo Sjöscoutkår. Men suget efter snabba motorbåtar av klassisk modell tilltar. Alltfler av märket Coronet samlas vid B-bryggan.

En lördagsmorgonen åkte fem av dem tillsammans på Coronet-träff i Dragör. Väldigt lyckat, hälsade en av skepparna.

 

 

Nyårsdoppet – tradition som växer

Årets nyårsdopp skedde under klarblå himmel, men i friska vindar bland vita gäss. Närmare hundra personer sprang ut i plurret klockan elva på Nyårsafton – och tillbaka några sekunder senare. Betydligt fler tittade på, under varma mössor och huvor.

Margareta Liljedahl (bilden) nappade snabbt när Friskis och Svettis tog initiativet för några år sedan. Hon är en flitig badare och tyckte att det var riktigt skönt.

Friskis och Svettis värmde upp i lä och avslutade i Skanörs Båtklubbs hus med att belöna roligaste badmössan. Liksom i fjor ordnades även ett lopp i anslutning till badet.

Skanörs Båtklubbs unga löften i Allsvenskan passade på att sälja kaffe och kakor.

Ny ordförande i Skanörs Båtklubb

Skanörs Båtklubb har bytt ordförande. Marianne Palmkvist Berg (bilden) har avgått efter tio år av intensiv utveckling. Hon ersätts av Lars Balkfors, som varit med i Allsvenskan-laget under den gångna

säsongen och även har en son, Julius Balkfors, som är framgångsrik juniorseglare.

Marianne mottog varma hyllingar vid SBK:s årsmöte. Då utnämndes också Årets SBK:are. Det blev Björn Boklund, projektledare och tränare i Allsvenskan-satsningen men också en medlem som tjänat klubben troget sedan starten för drygt 50 år sedan.

Årsmötet hyllade även Björn Boklund med stående ovationer. Han, Marianne Palmkvist Berg och ett antal andra drivkrafter har arbetat hårt för att inte minst ungdomsseglingen ska växa, från en mycket liten del bland äldre seglare till att ha ett lag bland storklubbarna i Allsvenskan.

SBK:s nye ordförande Lars Balkfors presenterade sig innan årsmötet avslutades. Han berättade hur han välkomnats i klubben när flyttat till Skåne och saknade en båt. Det var bara att kliva ombord och vara med på torsdagssegling. I den andan vill han fortsätta jobba.

De unga i Allsvenskan-laget tackade klubbledningen med presenter och applåderna hördes tätt i det välfyllda klubbhuset. Björn Boklund talade om fortsättningen på Allsvenskan och de deltävlingar som ska ordnas i Skanör 2020 och 2021 på Svenska Seglarförbudets uppdrag.

– Det är ett evenemang för hela hamnen och kommunen, sa han.

Marianne Palmkvist Berg har ersatts av Lars Balkfors som ordförande i Skanörs Båtklubb

Björn Boklund blev Årets SBK:are 2019

Nästa steg i visionen

Bygget innanför västra piren är första delen av en vision som presenterats för medlemmarna i Skanörs Hamnförening vid ett par tillfällen.

I visionen skulle dagens A- och B-bryggor, som går väster ut från kajen, ersättas av fyra pontonbryggor i riktning söder-norr.  Skisser finns under Läs mera

Men det är alltså endast utbyggnaden innanför piren som förverkligas i sommar.

 

Här är några skisser som presenterats under planeringstiden.

 

Västra piren före fjorårets bygge. 

25 platser för gästbåtar och 6 permanenta har skapats under sommaren. Bilden till höger visar en vision för framtiden.

Glada bud på höstmötet

Var det bättre förr? Ingen svarade ja på den frågan. Det blev ett positivt höstmöte med flera applåder.

Den första kom när Carl-Johan Hampf visade upp sommarens förändringar innanför västra piren  med en gammal svartvit bild under frågan som start. Han berättade hur gästbåtarna snabbt fyllt nya bryggan och att en del besättningar varit helt lyriska. Skanör är den första hamnen i Sverige som har fått en belyst flytbrygga. Den används nu i reklamen av företaget som byggt.

Björn Boklund fick kvällens andra applåd när han presenterade gäststatistiken för den gångna sommaren. Antalet gästbåtar minskade jämfört med den rekordfina sommaren 2018, men intäkterna blev högre.

-Vi har haft en god stämning, en duktig hamnkapten, duktiga hamnvärdar och bra restauranger. Nästa år har vi en ännu bättre produkt att sälja med nya bryggan, sa Björn Boklund.

En medlem frågade hur många gästbåtar Skanör kan ta emot och fick ett glatt svar.

-120. Det kommer att bli rekord nästa år.

Applåd igen.

Ralf Blomgren redogjorde för en rad tekniska förbättringar. Förutom vågbrytaren, som just börjat byggas, utreds en ersättning för den utdömda hamnkranen. Mastkranen ska bli säkrare, hygienbyggnaden få ett skärmtak med ny betalningsautomat, bommen över kajen byggas om så att det bli lättare att komma fram med cyklar och kärror. Elen på A-bryggan ska förstärkas och den nya landplatsen vid Badhyttsvägen utrustas med el och vatten.

Ordförande Mats Lundwall sa i början av mötet att det är rätt läge för investeringar nu. Kostnaderna kommer att bli betydligt högre än intäkterna, enligt en prognos för 2019. Men det  det finns pengar i kassan som täcker ett planerat minus.

Medlemmar kommenterade med enstaka frågor och synpunkter, som att allt ideellt arbete betyder mycket för hamnföreningens ekonomi. Men ingen hade invändningar mot de satsningar som planeras.

Dan Dölling berättade att det finns 139 platser och 181 personer i kö för en plats. 22 medlemmar lämnade föreningen i år. 18 nya kom in.

Claus Wutzler redogjorde för miljö och säkerhet. Han berättade att få var intresserade av att testa sina brandsläckare när tillfälle gavs i år och att det finns tankar på att kombinera den servicen med test av flytvästar.

Ytterligare applåder blev det när Björn Boklund berättade om Allsvenskan Segling, som gett Skanörs Båtklubb uppdraget att arrangera deltävlingar både 2020 och 2021. Det är en stor sak för hela hamnen och kommunen.

Ett 40-tal medlemmar deltog i årets höstmöte, som hölls i Scouthuset och inleddes med korv och bröd enligt traditionerna.

Bjarne Nilsson, Björn Boklund, Inge Lindblad,

Mikael och Helen Waldhauer på höstmöte i november

 

Lommabåt vann 50:e Light Vessel

Vinden avtog och banan blev lite väl lång för familjeklassen. Två av de snabba båtarna krockade i starten. Men det blev en vacker dag och kväll för alla som var med och firade Light Vessel 50 år den 7 september. Resultatet finns på Skanörs Båtklubbs hemsida.

Nedan  finns en länk till Lokaltidningen som skrev om evenemanget före start.

Första seglingen gick runt Falsterborev, fyrskeppet som låg utanför näset mellan 1931 och 1972. Skeppet är ersatt av en modern fyr på samma plats, men dess torn är det lilla röda som  pryder kajen vid dansbanan utanför båtklubbens hus.  Light Vessel-seglingen går runt SBK:s egna märken.

Under en period samlades ett hundratal båtar från hamnar kring hela Öresund för att tävla i Light Vessel.  Ett år var 170 båtar med i tävlingen, berättade Gunnel Nilsson under regattamiddagen efter lördagens segling.

De senaste åren har intresset varit svagare.  17 båtar anmälde sig till 50-års-seglingen. Några uteblev i sista stund. Tio kom i mål. En Lommabåt vann. På skanorsbatklubb.se finns resultat och bilder. Klicka på länken nedan

https://photos.google.com/share/AF1QipPyykIwkK3c92VLtTk5vkILyD3gAxLuFAKufRmDB1Mext1ZujTdeh6XMKlzxGlKmg?key=WDF6OXFvZktsWkY3TzB

http://skanorsbatklubb.se/ 

http://skanorsbatklubb.se/light-vessel-race-resultat/

http://vellinge.lokaltidningen.se/nyheter/2019-08-31/-Regattan-där-man-hissat-seglen-i-50-år-5638118.html?SNSubscribed=true&utm_camp

 

 

Hamnkapten berömmer gästerna

Säsongen närmar sig slutet och en som sörjer är hamnkapten  Peter Björck. Han stortrivs när det är full fart på gästtrafiken och han lyckas alltid hitta en plats för nykomlingar, om de så är 90 och 40-fotare.

-Det är positivt och trevligt. Hamnen får många lovord från gäster för hjälpsamhet och service både här och i omgivningen, säger han.

Peter Björck, hamnkapten för andra året i rad

Peter Björck berömde också gästerna när det blåste höstvindar en vecka i början av juli. Besättningarna som blev inblåsta tog det med gott mod och passade på att se sig om i trakten.

-Det var bara jag som tappade gnistan, säger han.

För Peter ska det vara action. Han är egen företagare och arbetar mycket ensam under vintern. I sommar springer han glatt ute bland gästerna för andra året i rad – eller cyklar som han gör ibland.

-Vi har jättebra gäster, säger Peter.

De flesta kommer från Tyskland, Danmark och Sverige i nämnd ordning. Också en hel del holländare och norrmän väljer Skanör.

Det är bara en och annan felparkerande bilist som lyckas reta upp hamnkaptenen, bilister som ställer sig framför tömningsplatser eller andra tydligt markerade förbudszoner.

Både stora och små får plats

Ny plats för kärror

Skanörs Hamnförening har fått en uppställningsplats för kärror vid Skanör Falsterbo Ridklubb och motorcross-banan. Styrelsen uppmanar alla medlemmar att flytta alla vagnar och trailers som går att rulla så att ytor i hamnen kan frigöras. Under Läs mera finns hela meddelandet.

En annan nyhet är att hamnkranen inte klarade besiktningen. Den är avstängd medan det utreds hur den ska åtgärdas eller ersättas. Men det finns också en del tillskott att glädjas över i säsongsstarten.

Här är styrelsens brev om den nya uppställningsplatsen:

”Till Skanörs hamnföreningens medlemmar
I samverkan med Vellinge Kommun med syfte att frigöra ytor från skrymmande vagnar/trailers har Skanörs Hamnförenings MEDLEMMAR
får tillgång till en ny uppställningsplats ,vilken några av föreningens medlemmar med stort stöd av Torbjörn Larsson ställt i ordning.
Platsen ligger bakom Skanör Falsterbo Ridklubb bakom ridhuset i Skanör vid motor cross banan och är tydligt markerad.
Samtliga vagnar/trailers som rullar skall snarast flyttas dit på ÄGARENS ANSVAR OCH FÖRSORG eller BORT från hamnområdet. Trailers/vagnar får vid vid användande stå kvar MAX TVÅ DYGN i hamnområdet på anvisad plats efter det så kommer Trailer/vagnar forslas bort på egen bekostnad . Vidare skall samtliga vagnar/trailers vara MÄRKTA MED NAMN OCH TELEFON NUMMER. För att vi skall få kontroll på samtliga vagnar/ trailers tillhörande medlemmar i SHF måste Hamnkapten PETER BJÖRCK INFORMERAS om flytten. Trailers/vagnar LASTADE MED BÅT får ej ställas upp på det anvisade området.
Flera andra vill ha tillgång till detta område och det är angeläget att vi följer det regelverk ovan om vi önskar behålla kommunens välvilja.
Styrelsen
SHF”
Hit ska alla rullande vagnar och trailers flyttas

Här är några plåster på såren för de som misstycker.

Nya fräscha kärror finns till hand för årets packning i hamnen. De gamla finns kvar för smutsigare transporter.

En ny bom har gjutits  fast vid spolplattan som också fått ett jämnare underlag omkring.

Till hands för eventuella utsläpp finns en säkerhetsbox med utrustning för uppsamling. Sophanteringen har kompletterats med en miljöcontainer för oljeprodukter, elektronik och kemikalier.

Informationstavlor som visar pågående utbyggnad finns på hamnkontoret och på Skanörs Båtklubbs hus.

För alla som undrar vad som ska hända i hamnen

Fräscha kärror

Box på plats för eventuella utsläpp

Miljöstation innanför planket vid soporna

Nya elstolpar och vattenslangar har monterats vid bryggorna.

28 februari 2019

Snabbklubbat årsmöte nästan rakt igenom

Det blev en diskussion om avgifter 2020, men i övrigt föll klubbslagen snabbt vid årsmötet i Skanörs Hamnförening.

Hela styrelsen valdes om och ett förslag till nya stadgar klubbades utan kommentarer. Förslaget godkändes redan av årsmötet 2018, men det krävdes ett andra beslut för att det ska gälla.

Mötet sa också enigt ja till att hamnföreningen ger ett bidrag på 30 000 kr till Skanörs Båtklubb inför satsningen på Allsvenskan segling. Bidraget motiveras med att satsningen ger underlag för en återväxt av aktiva seglare och att den är ett utmärkt medel att presentera Skanörs hamn i hela landet. Beloppet betalas ut efter avtal med SBK.

Drygt 30-talet medlemmar var samlade i Scouthuset när mötet inleddes med styrelsens redovisning av det gångna året.

-Det var en fantastisk sommar som gav resultat, sa ordförande Mats Lundwall.

Också föreningens kassör Tore Smith var nöjd med det ekonomiska resultatet.

Men den goda ekonomin fick en del av medlemmarna att reagera när föreningens båtplats- och hoddansvarige Dan Dölling presenterade ett nytt avgiftspaket.

Förslaget kan ge över 100 000 kronor mer i kassan, vilket styrelsen anser kan behövas inför framtida investeringar, men det handlar främst om hur kostnaderna ska fördelas. Avgifter för båtplatser och hoddor ska räknas efter kvadratmeter och den som använder landplats får betala för det. En mer rättvis modell än dagens, förklarade Dan Dölling som presenterade en detaljerad beräkning av konsekvenserna.

Efter en stunds diskussion för och emot godkände mötet enhälligt principen för beräkning av avgifterna för 2020.

Torbjörn Larsson valdes in som suppleant i valberedningen efter Olof Lundqvist som lämnar föreningen.

I övrigt blev det som förra året, enligt följande:

Styrelsen:

Mats Lundwall, ordförande, Britt-Marie Bergström, Ralf Blomgren, Björn Boklund, Dan Dölling, Per Fridlund och Tore Smith

Suppleanter: Clifford Bergvall, Hans Ekberg, Claus Wutzler

Revisorer: Henrik Ohm, Richard Rydén

Revisorssuppleanter: Gunnel Nilsson, Mikael Ström

Valberedning: Carl Johan Hampf, ordförande, Thomas Håkansson, Ulf Lindström och Thomas Borgström

Med på årsmötet:

Lars Berg, Marianne Palmkvist Berg, Kenneth Pettersson, Per-Magnus Andersson, Ulf Bobo Lindström och Carl-Johan Hampf i förgrunden

Björn Boklund, Ralf Blomgren, Mikael Ström, Tore Smith och Claus Wutzler

 

Styrelsemöte 14 januari

Byggstarten drar ut på tiden.

Läget diskuterades vid januarimötet i styrelsen för Skanörs Hamnförenin .

Styrelsen trodde tidigare att det fanns en möjlighet att komma igång med utbyggnaden innanför västra piren i februari, enligt den plan som redovisas i ett annat inlägg. (Se startsidan) Men det tar lite tid till.

Vellinge kommun har anslagit fem miljoner till projektet i budgeten för 2019.  Men det behövs provtagningar och tillstånd innan bygget kan starta.

En översyn av båtplatsavgifterna ska göras inför hamnföreningens årsmöte den 28 februari. Avgifterna har inte höjts på många år.  Styrelsen vill dessutom var förberedd på framtida momskrav. Skanörs Hamnförening är en ideell organisation men det diskuteras flitigt i båtvärlden om båtplatser trots detta ska beläggas med moms.

På årsmötet kommer medlemmarna antagligen också att informeras om de senaste tankarna i strävan att få en mer hanterbar uppläggning av båtar. Det handlar om stöttor, vaggor och gemensamma lyft, men mer om önskemål och alternativ än om beslut.

Inför sommarsäsongen finns 19 lediga platser att fördela. Två av dem går till båtägare som legat vid den snart rivna Rolfs brygga, men det är ändå ovanligt många lediga.

Delvis beror detta på en städning av medlemsregistret. Flera medlemmar riskerar att få lämna sina platser därför att de inte utnyttjat dem på ett par år eller inte är skrivna i Vellinge kommun som reglerna föreskriver.  Av samma skäl blir åtta hoddor lediga för försäljning till medlemmar med båtplats.

Styrelsemötet 12 december:

Hopp om byggstart i februari

I mitten av februari kan det bli start för den planerade utbyggnaden av Skanörs hamn. Hamnföreningen har sökt tillstånd för muddring och rivning av Rolfs brygga. Offerter ligger klara, även för många detaljer i projektet. Men det finns risk för fördröjningar.

Vid styrelsens senaste möte behandlades ett överklagande av Vellinge kommuns hantering av ärendet. Kommunen har anslagit fem miljoner kronor i budgeten för 2019. Liberalerna har överklagat den förberedande behandlingen i kommunstyrelsens arbetsutskott. Hamnföreningens senaste information anger dock att medlen finns allokerade men man utesluter inte en viss försening.

Vad utbyggnaden innebär finns att läsa i ett annat inlägg här på hemsidan.

På styrelsemötet behandlades också frågan om momsredovisning och bildandet av en eventuell ekonomisk förening. En utredning med konkret förslag till beslut ska presenteras för årsmötet den 28 februari.

Ett bekymmer att ta itu med inför nästa höst är landplatser. Enligt vad som framkom på mötet ska det planerade kallbadhuset börja byggas till hösten. Anläggningen med tillhörande parkering tar en del av den yta som används för uppläggning av båtar. Hur ska ytan ersättas, löd frågan. Styrelsen konstaterade att det är hög tid att ta itu med den.

Skanörs Båtklubb kan få ett bidrag på 30 000 kronor för sitt deltagande i seglingens Allsvenska. Klubben har tagit sig upp bland topplagen som minsting i gänget. Det blir dyrt och ledningen söker sponsorer.  Hamnföreningens styrelse reserverar ett belopp som motsvarar anmälningsavgiften, men det ska beslutas av medlemmarna på årsmötet.

Av de lägesrapporter som presenterades på styrelsemötet framgår att det är mycket nytt på gång i Skanörs hamn förutom utbyggnaden.  Inom någon vecka är alla nya elstolpar färdiga att tas i bruk. Det finns också långt framskridna diskussioner om en ny kran.

Nästa ordinarie styrelsemöte är inbokat 14 januari 2019.

Höstmötet 2018:

Plats för insegling efter utbyggnad?

Skanörs hamn får drygt 15 nya platser och en publikvänlig promenad längs västra piren.  Detta är en av Ralf Blomgrens bilder av det mest aktuella avsnittet. Fler finns på insidan under Läs mera.

Vellinge kommun har avsatt fem miljoner kronor i budgeten för 2019.

Carl-Johan Hampf presenterade planerna på höstmötet i Skanörs Hamnförening. Han leder en arbetsgrupp inom föreningen som kommit långt med planeringen av en upprustning av västra piren, där Rolfs brygga rivs och ersätts av nya bryggor som  också ger sittvänliga bänkar för solnedgångsflanörer.  På höstmötet presenterade han även steg 2 och 3 i en vision för framtiden.

Bilderna väckte en rad frågor från medlemmarna på mötet, inte minst om möjligheterna att segla ut och in i hamnen.

-Har du tänkt på seglarskolan och sjösättningen av jollar och C 55:or, undrade Johan Granqvist från Skanörs Båtklubb som tvivlade på att det överhuvudtaget går att segla i hamnen efter utbyggnaden.

Han fick stöd från andra seglare som påpekade att det måste finnas utrymme för manövrering i alla vindriktningar, också för större båtar.  Efter mötet fortsatte debatten på hamnföreningens Fler inlägg Facebook-sida.

Carl Johan Hampf svarade att det blir minst lika stort utrymme mellan bryggorna och i hamninloppet som nu.

Hamnföreningens ordförande Mats Lundwall försäkrade att projektgruppen vurmar för segling och seglarskola.

-Seglarskolan är en av de viktigaste delarna av hamnen, sa han.

Båda lovade att det ska bli en hamn där alla får plats. Medlemmarnas synpunkter kommer att beaktas i den fortsatta planeringen.

-Detta är en vision, påpekade Carl Johan Hampf om steg 2 och 3, men trodde att det ändå finns en chans att den kan förverkligas år 2021 respektive 2025.

Då handlar det om att ersätta dagens A- och B-bryggor med flytbryggor i ett annat läge och skapa ännu fler nya platser.

För första steget är byggstarten inte långt borta, enligt arbetsgruppens förhoppningar. I denna ingår Mats Lundwall, Ralf Blomgren och Claus Wutzler, förutom Carl Johan Hampf.

Ralf Blomgren beskrev på mötet vad den utbyggnaden innebär. Rolfs brygga rivs och ersätts. Västra piren förstärks och beläggs med trädäck och bryggor hela vägen ut. Det kan ge drygt nya båtplatser och sittvänliga trappor i kvällssolen. Projektgruppen vill även ha en diskret belysning.

Inge Lindblad tog upp förslaget att slopa hamnföreningens service med att lyfta medlemmarnas vaggor ut och in. Han påpekade att de gemensamma lyften infördes för att skapa ordning i hamnen. Mats Lundwall försvarade planerna med att en majoritet av föreningens medlemmar inte utnyttjar servicen, men påpekade att inga beslut är fattade.

Dan Dölling fick klartecken för att säga upp ett antal avtal som strider mot föreningens regler och diskutera läget med innehavarna. Det handlar om medlemmar som inte sjösatt på två år, har sålt sina båtar, flyttat från kommunen eller har hodda utan att ha båtplats.

-Tycker ni det är fel så säg det nu, manade Dan Dölling.

Ingen hade några invändningar.

Skanörs hamn har 134 fasta platser. 157 personer står i kö, varav några köar för byte inom hamnen.

Ett 50-tal medlemmar kom till årets höstmöte. De fick en redovisning av läget, presenterad av ansvariga ledamöter i styrelsen.  2018 blev ett rekordår i gästhamnen som ökade omsättningen rejält jämfört med tidigare år. De flesta båtar kommer från Tyskland, Danmark och Sverige i nämnd ordning. På fjärde plats kommer holländare.

Men Björn Boklund som ansvarar för gästhamnen inte riktigt nöjd. Försenad muddring av hamninloppet skrämde bort gäster i Kristi Himmelsfärds- och pingsthelgerna, menar han.

 

I blickfång på  höstmötet

Per Magnus Andersson, Kenneth Petersson, Marianne Palmkvist Berg och Gunnel Nilsson

Göran Nilsson, Alf Larsén, Per Fridlund och Arne Blomdahl Trolle

Dan Gårdving, Johnny Martens, Ulf ”Bobo” Lindström, Johnny Cederholm, Carl-Johan Hampf, Johan Granqvist och Jan Sällström 

Marianne Palmkvist Berg, Björn T Lundgren, Stefan Persson och Alf Larsén

 

http://www.sydsvenskan.se/2018-10-16/rejalt-ansiktslyft-nar-skanors-hamn-rustas-upp-for-miljoner

20 september:

Bilarna bort, vaggorna fram och första båtarna upp i helgen. Det blev en rekordsommar med en ström av gäster både från sjö- och landsida som aldrig upplevts förr. Dessutom tog bröderna Oscar och Hugo Johansson från Skanörs Båtklubb hem sitt andra SM-guld i C 55. Helgen 22-23 september kämpar klubben om en plats i Allsvenskan.

Sommarkaptenen blev kvar                   Bröderna tog sitt andra SM-guld

Peter Björck, inspirerad av sommarens hårda arbete     Oscar och Hugo Johansson tog guld igen

Sommarens hamnkapten Peter Björck fick stanna lite extra. Han trodde att sista veckan i augusti var hans sista på hamnkontoret för i år, men blev ombedd att stanna in i september  eftersom det fortfarande kommer gästbåtar.

Gästerna behöver inte köa. Men hamnföreningens röda stuga blivit en spontan träffpunkt  under förmiddagarna. Kontoret är öppet mellan 9 och 10 på förmiddagen och passas av hamnvärdar på kvällen fram till den 23:e.

Styrelsen för Skanörs Hamnförening håller på att summera säsongen. Antalet båtgäster har slagit rekord. Bara under juli månad noterades 68 procent fler än under samma period i fjor och trafiken var tät under hela augusti. Även jämfört med 2015, som var ett bra år, är sommarens siffror skyhöga. Nu är det nästan uteslutande tyskar och danskar som kommer.

Peter Björck har blivit så inspirerad bland sommarens alla gäster  att  han jagar en segelbåt till nästa år. Han har en 21 fots motorbåt av modellen Draco som han kör till Västra Haken med då och då. Nu vill han ha en större sjöupplevelse.

-En max åtta meter lång båt som är lätt att segla och inte så krånglig att lägga till med.

Peter tog jobbet för att han tyckte det var kul att komma ut bland människor. I vanliga fall arbetar han som möbeldesigner med eget företag och är ganska ensam på sin arbetsplats.

Det blev mycket spring på bryggorna och en hel del jobb bakom kulisserna, som att reda upp soporna, men Peter tycker ändå att sommaren har varit fantastisk. Bara trevliga och positiva människor, säger han.

Han har stoppat en och annan vattenskoter från att köra fram och tillbaka inne i hamnen och sagt till barn som simmat från bryggorna till slipen. En lördagsmorgon var han på plats 04.30 för att kolla förtöjningar. Vinden hade vänt och blivit starkare än prognosen med byar på upp till 14 meter per sekund. Ett par båtar låg så illa till att han tvingades knacka på i gryningen.

-Men de var bara tacksamma, berättar Peter.

När vinden vände och vattnet blev lågt visade det sig att det blivit grunt vid kajen där vårens muddringsmassor lastades upp. Sand rann emellan och la sig så att en tysk gästbåt stod med kölen i botten. Ett fotstöd på en brygga har gått sönder. I övrigt har anläggningarna klarat sig bra, trots besök av 70-80 gästbåtar per dygn och tusentals människor från landsidan.

En tysk båtägare som la om förtöjningarna genom att dyka ner tyckte att vattnet i bassängen var helt okej.

-Jag har sett mycket värre, försäkrade han.

Trots en temperatur på 24-25 grader under en lång period har badvattnet varit fritt från alger.

Peter Björck är också glad över den hjälpsamhet som hamnföreningens medlemmar visat under sommaren. När en tysk båt tappade propellerbladet  fick ägaren hjälp med allt ifrån beställning av ny propeller, bogsering, båtlyft, mekanisk support mm.

Vid ett annat tillfälle hjälpte ett par av hamnens medlemmar, Johnny Lindulf och Kenneth Petersson, till med att dyka efter ett tappat propellerblad och montera det på plats.

-Det har varit en  väldigt positivt stämning både bland gästerna och hamnföreningens medlemmar, säger Peter Björck.

 

Styrelsemötet 10 september:

Vaggservice slopas nästa år

Vaggorna är framme på landplatsen.  Det var sista gången med den servicen. Nästa år får medlemmarna ta hand om sina vaggor och vagnar själva.

Detta enades styrelsen för Skanörs Hamnförening om vid styrelsemötet i september. Främsta motivet är rättvisa.

-Hälften av medlemmarna sköter sina grejer själva. Men servicen kostar föreningen omkring 40 000 kronor om året, lyder motiveringen.

Att förändringen på sikt kan frigöra ytor i hamnen från skrotfärdiga vaggor och vagnar är en ytterligare fördel.

Tidigare har det varit på tal att hamnföreningen skulle köpa in hopfällbara stöttor för att låna eller hyra ut till medlemmarna. Det är inte längre aktuellt.

-Det blir också svårhanterligt, säger man i styrelsen.

En fråga är vilken storlek det i så fall ska vara.

Ansvariga i styrelsen ser gärna att medlemmarna själva ersätter sina vaggor med stöttor. Det finns en

mängd märken att välja på och priser ner till 1200-1300 kronor.

Lastbilarnas timpris har höjts inför årets upptagning. Priset för medlemmarna blir 800 kronor för max en halvtimma. Därefter kostar det 250 kronor för varje påbörjad tiominutersperiod.

Den fina gäststatistiken höll säsongen ut, visade det sig när styrelsen summerade sommaren. Starten var inte så bra som vädret, eftersom muddring av inloppet skrämde bort en del gäster under Kristi Himmelsfärds-helgen och pingsten, men för hela juni, juli, augusti ökade antalet båtgäster med 39 procent och intäkterna med 52 procent jämfört med 2017.

4685 gästnätter betalades vid Skanörs bryggor under de tre månaderna. Tyska och danska båtar fortsätter att komma även under september.

Strömmen av gäster både från sjö- och landsida väcker en del frågor som ska diskuteras med kommunen inför nästa säsong, till exempel sophantering, muddring, parkering och husbilar.

På styrelsemötet fattades också följande beslut:

. Maximal båtlängd för nya ansökningar är 13 meter.

Det har kommit en ansökan om plats för en båt på över 15 meter, men det finns inte tillräckligt stora platser.

. För att köpa hodda krävs båtplats. För att äga hodda krävs köande.

Det ska alltså inte gå att ställa sig i kö för att få köpa en hodda om man inte äger en båt.

Nästa ordinarie styrelsemöte är inbokat den 8 oktober.

 

Styrelsemötet i augusti:

Hopp om nya bryggor nästa år

Detta är en uppdatering av visionen som Carl-Johan Hampf presenterade vid höstmötet 2016. Nu jobbar en grupp inom Skanörs Hamnförening för att förverkliga en del av visionen. Det finns hopp om att den yttersta delen av västra piren, från Stens brygga och utåt,  kan rustas upp med brygga och fler platser.  

Kanske kan det bli fler bryggor och platser redan nästa år. Det var i alla fall en förhoppning vid augustimötet i styrelsen för Skanörs Hamnförening.

Carl-Johan Hampf berättade om det fortsatta arbetet med en vision för utveckling av hamnen som han presenterade för höstmötet 2016. I hela visionen byts A- och B-bryggan ut mot nya flytbryggor och Y-bommar. Det ligger längre fram i tiden.

Men en förlängning av Y-bryggan ut mot änden av Västra piren kan bli av redan till nästa sommar. Hampf, som är valberedningens ordförande, har bildat en arbetsgrupp tillsammans med ordförande Mats Lundwall, vice ordförande Ralf Blomgren, som är tekniskt ansvarig, och styrelsesuppleanten Claus Wutzler. De arbetar med ett paket som ska presenteras för kommunen, med konkreta priser och förslag till lösningar.

Enligt vad som sas på mötet är kommunens företrädare också intresserade av att satsa mer på Skanörs hamn.

Den gångna sommaren inspirerar. Antalet båtgäster i hamnen har slagit rekord. De var nästan dubbelt så många som sommaren 2015, som ändå betraktades som en bra säsong. Och större delen av augusti är kvar.

Mycket har klarats på bristningsgränsen, rapporterade hamnkapten Peter Björck vid mötet. Sophanteringen måste diskuteras. Men i stora drag är han mycket nöjd.

Mötet koncentrerades till rapporter om gästhamnen och de utvecklingsmöjligheter som presenterades.

 

Stödmedlemmar på fest 16 september

Lifbåtsroddarna  till  Themsen 2024

Johan Ullenby, Bobo Peterson, Kenneth Parnefjord,  Mats Ahlberg och deras kompisar i Skanör-Falsterbo Lifbåtsroddarelag serverade mustig soppa med goda drycker och tillbehör

Olle Wahlström instruerade provroddarna

 

Skanör-Falsterbo Lifbåtsroddarelag siktar på långtur 2024. Det berättade ordförande Johan Ullenby när stödmedlemmarna bjöds på fest söndagen den 16 september. En internationell livräddarförening fyller 200 och Skanörs roddare är inställda på firande. De ska ta Lifbåt 416 till London och ro på Themsen.

-Blir det inget firande åker vi dit ändå, sa Johan till medlemmarna.

Efter en mustig soppa med tillbehör fick alla som ville ta en provrodd med klenoden som lär vara världens äldsta fortfarande fungerande livbåt.

Den fungerar tack vare hårt arbete av ett gäng ideellt arbetande roddare. Under sommaren var det på håret. Torkan har gått hårt åt det gamla trät.

Roddarelaget behöver både sponsorer och stöd från enskilda. På deras hemsida finns mer att läsa.

https://www.roddarelaget.se/

 

Sista konserten flyttade in

Sista Goodnight sun-konserten flyttades in till Skanörs Båtklubb.

Att det varit en uppskattad programpunkt under veckan framgår inte minst av hamnens sida på Facebook. Flera besökare har lagt in vackra bilder och filmer. Dessa finns att se på sidan Skanörs hamn, under rubriken inlägg.

Det är lågmäld musik som spelats i solnedgången varje kväll. Musikern Peter Tegnér har samlat proffs och lokala talanger på kommunens uppdrag och med en rad sponsorer som stöd. Han har ordnat Goodnight sun-konserter på andra håll under flera år, bland annat i Västra hamnen i Malmö.

Solnedgångarna i Skanör är väl dokumenterade, inte minst denna sommar då de flesta kvällar varit klara.  Här är några av årets solnedgångar. Fler finns alltså att beskåda på FB-sidan Skanörs hamn

Richard Roth deltog i årets Silverrudder, en ensamsegling runt Fyn. Fotot av hans Xp44 X:ar tog Leif Wessel vid en torsdagssegling i Skanör 

53 av 416 kom i mål

Så tuff var årets upplaga av Silverrudder, en segling runt Fyn där rorsman måste klara sig ensam oavsett storlek på båt. Richard Roth från Skanörs Båtklubb var en av få svenska deltagare. Han startade med sin Xp 44 X:ar som ofta ses vid torsdagsseglingarna i Skanör. Den ligger i Falsterbokanalen.

Starten gick i 14 meter per sekund. Banan utgår från Svendborg och är 134 sjömil lång.  De första båtarna gick i mål på söndagsmorgonen efter en ensam, sömnlös natt för skepparen. Richard Roth var en av dem som tvingades bryta.

 

Blöt torrsättning i år

Regnigt och kallt efter den långa sommaren. Hasse Ekberg som ansvarar för hamnföreningens upptagningar och landplatser hade långa dagar

Lite varmare, men blötare. Tredje gemensamma upptagningen blev inte heller någon solskensdag. På bilden åker tredje båten upp ur vattnet. 23 återstår enligt anmälningslistan. Snart ska det  börjar regna.

-Men det är varmare och inte lika blåsigt, konstaterade en av kranförarna, Torbjörn Larsson, i starten strax efter 8.

Det var fredagen den 5 oktober, innan det blev segelväder igen. Nu är de flesta båtar på landplatsen. Allt gick bra och spolplattan klarade ruschen.

Spolplattan invigdes förra hösten. Här måste alla båtar högtryckstvättas innan de transporteras vidare. Ingen får längre spola båtar med giftiga bottenfärger  på landplatsen.

-Bottnarna är ovanligt rena i år, konstaterade Torbjörn med sin expertblick. Trots, eller möjligen på grund av, att vattnet varit så varmt har det inte vuxit så mycket skräp på båtarna som det brukar.

 

Jeppe störst i starten

Jeppe bidrog till en hyfsad start på säsongen.

Antalet gästbåtar från 1 maj till 7 juni ökade med ett drygt hundratal jämfört med samma period i fjor. Efter det har det gått ännu bättre. Skanörs hamn har sett många bjässar efter Jeppe, fast antagligen inte fullt så stora.

Björn Boklund, som ansvarar för gästhamnen inom Skanörs Hamnförening, är positivt överraskad, men inte helt nöjd med starten. Det borde varit en större ökning.

Muddring skrämde bort många gäster under Kristi Himmelsfärds- och pingsthelgerna. Arbetet skulle gjorts i mars-april med startade lagom till den första stora båthelgen. En del gäster vägrade betala. Andra lämnade hamnen när de såg mudderverken.

Men siffrorna blev ändå bättre än befarat. Närmare 500 gästbåtar la till i hamnen fram till 7 juni. Även antalet husbilsgäster ökade under perioden, trots att ytan är begränsad till tio bilar åt gången.

Sedan kom sommaren på allvar. Juli verkar slå alla rekord.

Den som vill sjösätta sin vattenskoter i Skanörs hamn måste betala 150 kr till hamnföreningen, bestämde styrelsen vid sitt senaste möte. Denna bild är dock tagen någon annanstans.

Styrelsemöte 11 juni:

Snabbt beslut om avgift för sjösättning

En buskörande vattenskoter inspirerade till ett snabbt beslut vid senaste mötet med styrelsen för Skanörs Hamnförening.

Den som vill sjösätta en skoter eller liknande flytetyg vid slipen utan att vara medlem måste betala 150 kronor och få instruktioner av hamnvärden. En skoter får endast köras i farled och får inte hålla mer än 3 knops fart på väg in och ut ur hamnen.

Falsterbokanalen och flera andra hamnar tar redan betalt för sjösättning av båtar som inte tillhör de egna medlemmarna.

En ny miljöplan är på gång. Styrelsen enades om att arbeta vidare för en bättre toalett-tömning, en bättre tankstation och inköp av länsar att ha till hands vid eventuella utsläpp.

Det bestämdes att nästa års gästbåts-avgifter ska fastställas av styrelsen i samband med budgetarbetet, efter förslag med underlag.

Nästa styrelsemöte är inbokat i augusti.

 

 

Glädje på Hamnens Dag

Ulla-Britt Andersson på Skanör Falsterbo Sjöscoutkår och Johan Granqvist på Skanörs Båtklubb gladde sig med många andra åt Hamnens dag. Unge August Palm spelade vid det nya soldäcket utanför och drog intresserade till scouthuset.

Vid kajen var det kö både till Skanörs Båtklubbs prova på-segling och till Waterfuns rib-båt, som tog passagerare mot Måkläppen i 50 knops fart.

När Vellinges kommunalråd Carina Wutzler invigde den nya anläggningen vid Stens brygga var också de planerade sälskulpturerna på plats.

Det plaskades flitigt vid den nya bryggan medan andra delar av publiken lyssnade till August Palm.

August Palm är 17 år och går på Vellinges kulturskola. Han sjunger till förinspelad musik vid sitt keyboard, men det är inget fusk. Alla instrument har han spelat själv i sin studio och mixat ihop.  Han uppträder med en repertoar som även passar lite äldre publik. Vid det nya soldäcket lockade han ett par från Vellinge till dans. De ville gärna ha fler med sig upp på det nylagda ”dansgolvet” och hoppas på bättre lycka framåt sommaren.

IMG_2059 (2)IMG_2216 (2)

August Palm underhöll vid det nya soldäcket. En rib-båt från Waterfun i Malmö körde turer till Måkläppen

Skanör vann första seglingen i division 1
IMG_0903
Seglingssäsongen har dragit igång. Skanörs Båtklubb arrangerade nyligen division 1-segling för C 55 över nedanstående lag från Skåne och Blekinge.  Närmast efter kom Karlskrona Segelsällskap.
Tävlingen avgjordes genom 22 spritrace utanför hamnen. Hemmalaget vann med Karlskrona Segelsällskap som närmaste konkurrent.
Division 1 är en ny form av tävling, som startats för att inspirera unga seglare att tävla vidare efter optimiståldern. Lagen seglar i olika typer av båtar. Skanörs Båtklubb lånade ut sina C 55:or. Nästa gång får ledarlaget härifrån segla Expresser.  Det blir i Karlshamn den 30 juni.
Resultat
Skanörs Båtklubb     13 p
Karlskrona SS          15 p
Timan Sölvesborg    21 p
Bjärreds Optimist      22p
Malmö SS                 28p

 

Lyckat byte av intressen

IMG_1684iIMG_1685

Sjömän till häst och ryttare till sjöss. Det var ett lyckat utbyte mellan Skanör Falsterbo Ridklubb och Skanörs Båtklubb

Rider  ni så seglar vi. Det var en utmaning för två gäng tonåringar under Kristi Himmelsfärdsdagen.

Tolv ungdomar från Skanör Falsterbo Ridklubb (SFRK) och ett tiotal från Skanörs Båtklubb (SBK) ordnade  prova på-dag för varandra. De flesta hade aldrig seglat respektive ridit förr.

Det var förstås lite darrigt för nybörjarna från ridklubben att ge sig ut i den snabba segelvinden. Inte heller helt lätt för alla seglare att sitta upp till häst. Men minerna var glada och kommentarerna positiva när de båda gängen tog lunchpaus med korvgrillning i hamnen.

Initiativet kom från Stefan Persson från SBK. Ridklubbens ordförande Per Wildenstam nappade snabbt, liksom alla ledare från ridklubben och Skanörs Sailing team.

Både båtklubben och ridklubben vill gärna locka fler ungdomar till sin sport.

-Dessutom är det ju så att ridningen domineras av tjejer medan det är tvärtom inom seglingen, säger Stefan Persson.

 

Nya regler för båtvård

Hamnens båtar blev ordentligt högtryckstvättade över nya spolplattan i höstas. Nu måste vi fortsätta tänka på miljön.  Marken ska täckas med presenning när båten slipas och målas. Färgen ska vara hård för att inte täppa till filter eller vålla missfärgningar.

Styrelsen för Skanörs Hamnförening skickade nedanstående regler och tips inför årets båtrustning:

Båtvänner!

Påsken står för dörren och det är ju en tid då många börjar vår rusta båten.

Från och med i år har vi några nya regler som gäller vid rustningen. Vi skulle gärna

vilja trycka på några av de viktigaste:

Tvätt av båt.

Önskvärt att vi inte använder oss av högtryckstvätt vid tvättning av sin båt. Detta för visad respekt till sin båtgranne och för bl a stänk och gammal bottenfärg som flyger av och förorenar marken.

Resterna ska hanteras som farligt avfall:

Två tunnor är placerade vid spolplattan.

En för torrt slipdamm.

En för Slipdammsvatten (våtslip).

Vid blästring ska båten täckas på ett sådant sätt att blästerdammet inte kan

sprida sig ut i omgivande miljö.

Målning.

Vid målning av båten ska marken täckas så att marken inte förorenas.

Hamnföreningen rekommenderar alla som bottenmålar att måla med hård färg

då den mjuka färgen täpper till filter i spolplattan samt missfärgar lyftsling och annat den kommer i kontakt med. I framtiden kommer vi av dessa anledningar förbjuda mjuk färg. Tillåten färg för vårt område finnes information på www.kemi.se (sök båtbottenfärg)

Motorkonserveringsmedel

Utöver att all förbrukad olja, oljefilter etc ska samlas på miljöplatsen i spilloljefat etc

ska även frostskydds- och motorkonserveringsmedel samlas upp.

Glykolvatten får inte sprutas ut på hamnplan, utan måste samlas upp.

En tunna för glykolvatten och annan konserveringsmedel finns uppställd på

miljöplatsen. Tänk på att man kan återanvända glykolen till nästa säsong.

Var försiktiga när ni målar och tar bort färg!

Använd täckande klädsel, handskar och munskydd!

Glad påsk!

Styrelsen

Styrelsemöte 9 april

 Skanör  ett Smögen, eller?

Ska Skanörs hamn utvecklas i riktning mot ett Smögen eller ska allt bevaras vid det gamla?

Frågan väcktes när styrelsen för Skanörs Hamnförening hade sitt senaste möte. Upprinnelsen var två önskemål om att förändra gamla hoddor. I ett fall vill en medlem som fått överta ett arrendeavtal byta ut den befintliga hoddan mot en som är dubbelt så stor, fyra meter lång och 2,80 meter bred.

I ett annat fall vill en medlem måla om i grått med vita knutar och bygga en stor glasdörr med fönsterluckor på ena gaveln.

Styrelsen beslöt be förstnämnda ägare minska något på storleken, främst för brandsäkerheten och framkomlighetens skull. Det skulle bli trångt mellan grannhytterna.

Hoddeägaren som vill bygga glasdörr måste avvakta besked från kommunen. Enligt detaljplanen ska alla hoddor vara rödmålade och ha tak av papp eller korrugerad plåt. Hoddorna är till för båtredskap och får inte inrättas för övernattning som sommarstugor.

Men hur vill hamnföreningen och dess medlemmar ha det i framtiden? Styrelsens ordförande Mats Lundwall tog upp diskussionen, beredd på att det kommer fler ansökningar av samma slag.

Styrelsen ser positivt på att det blir snygga hoddor som används. En nackdel är att utvecklingen sätter pengar i omlopp. Priserna kan trissas upp  vilket vid ägarbyte inte sällan  leder till infekterade diskussioner med föreningen

Vad säger föreningens medlemmar? Kommentarer är välkomna till styrelsen@skanorshamn.se

En annan fråga som kom upp utanför dagordningen var parkeringen. Hamnföreningens medlemmar får inga gratisplatser, utöver de tvåtimmars-platser som är till endast för dem. Det kan locka en del att ställa sin bil mellan hoddorna och på annan mark som arrenderas av hamnföreningen, men inte är avsedd för parkering. Kanske kan några platser inrättas för medlemmar som ska ge sig ut på sjön under längre perioder. Men var och med vilka regler? Det är något som styrelsen funderar vidare på.

En fördelning av medlemmarnas arbetsuppgifter inför säsongen och året är i stort sett klar. Hamnkapten Clifford Bergvall har också gjort ett schema för hamnvärdar som ännu inte har hunnit skickas ut. Styrelsen jobbar för att medlemmar i framtiden ska kunna anmäla sina önskemål om vilka

tider de vill jobba i hamnkontoret.

De medlemmar som gått kranförarutbildning måste vara beredda på att ställa upp som arbetsplikt och därmed gratis. Men hur blir det med mastlyft?

Hamnföreningen har ansvar för hamnens anläggningar och dess hantering. Det kan innebära att en utbildad kranförare måste övervaka varje mastlyft. Enligt föreningens tekniskt ansvarige Ralf Blomgren var detta ett tydligt budskap på den senaste utbildningen. Det kan bli svårt att hantera när alla båtägare snart ska masta.

Beslutet blev att detta ska gälla tills vidare. Svenska Båtsportsunionen ska tillfrågas.

Ett annat färskt beslut som kan bli mindre populärt.

De som ansökt om att få flytta sina båtar söder om Hamnvägen, därför att de inte hinner bli klara före 15 maj då landplatsen stängs, får stå kvar till midsommar som längst. Något arbete med färger eller annat som kan sprida giftiga ämnen i marken får inte göras på annan plats än på den ordinarie landplatsen.

Nästa styrelsemöte är planerat till den 14 maj.

 

Styrelsemöte 12 mars:

Nya elstolpar snart på plats

Elskåp1

Så här ska det  se ut på bryggorna. På kaj och pirar blir det elstolpar av standardtyp

Behovet har diskuterats i flera år, men nu är det klart. Skanörs Hamnförening köper in nya elstolpar och förstärker samtidigt tillgången på el.

Investeringen finns med i den budget som godkändes vid årsmötet. Ralf Blomgren, som ansvarar för tekniken i föreningens styrelse, bedömer att totalpriset ska ligga något under budget. Kanske runt 400 000 kr med elinstallationer som ännu inte är upphandlade. Till detta kommer en del kostnader för ändring av vattenledningar på bryggorna och för utbyte av rörkomponenter.

För bryggorna har Ralf Blomgren valt en typ av elstolpar som också har slanghållare och vattenkran. På kajen och pirarna blir det stolpar av standardtyp.

Anläggningarna säljs av det danska företaget Beas som är specialiserat på betalningslösningar. Elstolparna på norra piren är utrustade med en kortfunktion som gör det möjligt att ta betalt för elen på vintern, enligt samma system på som på landplatsen. Under sommarsäsongen ska elen ingå i gäst- och båtplatsavgifter även i fortsättningen.

Det blir fler stolpar på bryggorna än nu. A-bryggan får 7 istället för 5 och B-bryggan får 4 istället för 3. Förhoppningen är att de ska vara på plats redan till sjösättningen i slutet av april.

De utvalda stolparna är tillverkade i syrafast rostfritt stål och inte i aluminium som är vanligast. Det är något dyrare, men väntas spara underhållskostnader på sikt.

Beställningen godkändes vid senaste mötet i styrelsen för Skanörs Hamnförening. Det som dominerade mötet då var frågan om hur arbetet i föreningen ska organiseras framöver. Det behövs en utveckling av information och medlemsregister och en del förändringar i det praktiska arbetet med hamnens anläggningar. Hamnkapten Clifford Bergvall, som också är suppleant i styrelsen, presenterade ett underlag att diskutera vidare.

Elstolpar o vattenutkastare – 2018-03-27

 

IMG_0990 (2)IMG_0991 (2)

Badhyttens nya krögare Michael Stegfeldt och Michael Egly presenterade sig i Hamngruppen. Till vänster om dem syns  Per Wildenstam, Charlotte Lendrop och Marianne Palmkvist Berg. Till höger Linda Letelier Hansson och Jonas Persson.

Fortsatt kamp för pendelbuss

Badhyttens nya krögare Michael Stegfeldt och Michael Egly kom med en populär fråga till sina kolleger på hamnens övriga restauranger:

-Är ni intresserade av att få en pendelbuss ner till hamnen?

Det var vid ett tidigare möte i hamngruppen, en del av  Skanör Falsterbos Centrumförening där näringsidkare och föreningar i hamnen diskuterar gemensamma intressen. Nu jobbar centrumföreningens projektledare  Per Wildenstam vidare på idén. Ett bussföretag är villigt att starta en linje, men det kostar. Frågan är vem som vill betala. Det finns också olika önskemål om hur linjen ska gå.

Charlotte Lendrop på Skanörs Fiskrögeri, Linda Letelier Hansson på Lindas Fingermat och Jonas Persson från J.Persson är fortfarande intresserade, visade det sig vid senaste mötet. Men de har mycket annat att tänka på i dagarna.

Trots fjorårets dåliga sommar jobbar restaurangerna vid Hamngatan vidare med höga ambitioner inför säsongen.  Jonas Persson bygger ut och om med sikte på start vid Valborg, men är inte säker på att hinna. Linda Letilier Hansson har öppet fredag-söndag samtidigt som hon förbereder starten av

Museikiosken i Falsterbo, som hon också ska driva i år. Charlotte Lendrop fortsätter att driva Fiskrögeriet över säsongen och har nu våröppet-tider onsdag-söndag. Den 12 maj deltar de i Madamilen

I SYK:s hus, innanför restaurangerna förbereder Galleri Engleson Konsttrampet. Det pågår 10-13 maj och förväntas bli en ny tradition, där besökarna cyklar mellan gallerierna och kan vinna priser.

 

Årsstämman klubbade förslag till nya stadgar

IMG_1022 (2)

Ett 40-tal medlemmar deltog i hamnföreningens årsmöte den 28 februari. 

Det blev ett par smärre förändringar i förslaget till nya stadgar. I övrigt följde årsmötet planen. Näst stadgarna var det parkering och mastkran som diskuterades mest.

Kan mastkranen moderniseras eller behövs en ny? Kan hamnföreningen göra något för att rädda medlemmarnas parkeringsmöjligheter? Svaret på den första frågan var att den utreds. Den andra fick ett mindre uppmuntrande svar av hamnföreningens ordförande Mats Lundwall. Skanörs båtägare får inga kort för gratis parkering i år. Vellinge kommun har sagt bestämt nej.

Årsredovisningen godkändes och styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Valberedningens förslag gick igenom efter öppen votering på en punkt.

Ny i styrelsen blev Björn Boklund. Ny suppleant blev Claus Wutzler.  Hela styrelsen finns under rubriken Organisation.

Ett 40-tal medlemmar deltog.

Handlingar till årsmötet och protokoll kan beställas av medlemmar på mejl till bmbergstrom@hotmail.com

Soldäck på gång

Bild mindre storlekVisualisering från havet

Så här ska det se ut på ytan mellan scouternas hus och uppläggningsplatsen. Det blir ett soldäck för dyrkare, glassätare och badgäster som utanför Badhytten i andra hörnet av Skanörs hamn.  Stens brygga byggs om.

Arbetet har pågått hela hösten och platsen är avspärrad ett tag till. I  mars-april ska det vara klart.

-Nästa projekt blir Havet, sa Lisa Maria Dieckhoff från kommunens  stadsmiljöavdelningen när Hamngruppen fick information under hösten.

Gruppen är en del av Projektet för utveckling av Skanörs centrum, bildad av föreningar och näringsidkare med intresse för hamnen.

Dieckhoff och hennes kolleger  ska studera miljön utanför strandlinjen. Den långa brygga som planerats längs med norra piren, på utsidan, har dock skjutits fram i tiden. Inte heller är det någon förlängning på gång av bryggan innanför den västra piren.

Avtal på 15 år

Avtalet mellan Skanörs Hamnförening och Vellinge kommun är klart.

Parterna har skrivit under ett arrendeavtal på 15 år som innehåller några förtydliganden jämfört med det gamla avtalet. Det blir en del förändringar i ansvaret för skötseln och i ekonomiska mellanhavanden.

Hamnföreningens ordförande Mats Lundwall är nöjd.

-Det är ett ganska bra avtal som medger att vi i samverkan med kommunen kan utveckla hamnen och föreningens intressen i önskad riktning, säger han.

Styrelsemöte 30 januari:

Avgiftshöjning eller inte?

Det blir inget förslag till nya avgifter vid kommande årsmöte, men styrelsen håller öppet för en höjning  2019.

Det var läget vid senaste mötet med styrelsen för Skanörs Hamnförening. Ekonomin är god. Föreningens teknikansvarige Ralf Blomgren anser att det finns pengar att täcka de mest aktuella behoven. Men det kan krävas investeringar längre fram. Budgeten var inte klar vid mötet.

Det tre timmar långa styrelsemötet ägnades helt åt förberedelser av årsmötet. En gammal fråga som kommer upp på nytt är förslag till nya stadgar.

Dan Dölling har gått igenom gällande paragrafer och ändrat på en rad punkter, som styrelsen noggrant gick igenom. Hela förslaget kommer att finnas tillgängligt senast en vecka före mötet.

En av nyheterna i detta är att alla medlemmar som önskar ska kunna se verksamhetsberättelse med årsredovisning, budget och förslag från valberedningens senast tio dagar före årsmötet. Materialet skickas inte ut till alla medlemmar, men finns tillgängligt på mejl. Motioner måste lämnas senast 1 januari för att kunna skickas ut med kallelsen.

Inför detta årsmöte, 2018, gäller de gamla stadgarna, som inte kräver att handlingar presenteras i förväg. Styrelsen enades ändå om att medlemmar som önskar bör få se verksamhetsberättelse, valberedningsförslag och motioner senast en vecka före.

Nyårsdopp som lockade

DSCN2672 (2)IMG_0563 (2)

Nyårsdopp i Skanör tänkt att bli             – Inte så kallt som jag trodde, sa Mats Amnell
ny tradition.                  –

En föraning om hamnliv på årets sista dag. Friskis och Svettis lockade minst ett 30-tal glada badare ut i det grå vattnet. Det var första allmänna nyårsdoppet i Skanör och det blev väl förevigat av både proffs och mobilfotograferande publik.

-Det var inte så kallt som jag trodde, rapporterade Skanörs Hamnförenings medlem Mats Amnell.

Temperaturen i vattnet var ungefär samma som i luften, runt fem grader.

På andra sidan hamnpiren njöt några seglare från Skanör Falsterbo Sjöscoutkår av årets sista segling.

IMG_7428 Mats Lundwall
Mats Lundwall, ordförande i Skanörs Hamnförening, önskade medlemmarna gott nytt år med följande text:
Till alla medlemmar och övriga med relation till Skanörs Hamnförening  
Snart dags att sammanfatta 2017 som har varit ett minst sagt dynamiskt år för föreningen.  Vi har haft betydande extraordinära  uppgifter att lösa bland annat i samband med kraven och processen kring hur vi landade med den nya spolplattan.  När vi väl hade bestämt färdriktning skulle hela förfarandet ske på ganska kort tid under en kritisk period.  Projektstyrning av den högra skolan kan man nog säga, där Ralf  Blomgren drog det tunga lasset men även många andra har gjort betydande insatser för att få projektet att fungera. Det kan inte nog betonas.
En ytterligare fråga som krävt betydande extra insatser är  diskussionerna med Vellinge Kommun angående ett nytt  långsiktigt arrende avtal.  Vi är närmar oss snabbt ett avslut i förhandlingarna som har skett i en positiv anda.  Av formella skäl kan man från kommunens sida inte skriva på avtalet förrän den 16 januari 2018 efter kommunstyrelsens beslut . Även i denna fråga vill jag utöver styrelsen passa på att nämna insatser från referensgruppen .  
Vi har i styrelsen under hela vårt arbete mött en synnerligen positiv respons och medverkan fån många medlemmar , vilka är mycket stimulerande . Det bådar gott för framtiden och nya utmaningar.

 

 

MSS-are vann årets Light Vessel

Pilsner heter båten som vann årets blöta Light Vessel-race. Åtta deltagare tog sig igenom banan i ösregn och svag vind.  Vinnaren kommer från Malmö Segelsällskap och heter Henrik Edman. Båten är av modellen Drake. Bäst av SBK:s egna seglare blev Gösta Eriksson med sin Starbåt, närmast följd av Björn Boklund på Afrodithen Mosquito.

Årets Light Vessel ingick i Öresundscupen. Tretton båtar var anmälda, men några backade ur före start.

Resultat på www.skanorsbatklubb.se

 

20170724:
IMG_8158 (2)

Emma Bergvall trivs med sitt sommarjobb som vikarierande hamnkapten.

Hamnkapten med gott humör
– Allt händer på en gång, sa Emma Bergvall glatt före en ny rusch ut på bryggorna.
Många dagar har hon haft fullt upp som vikarierande hamnkapten. Den ena stora gästbåten efter den andra har sökt plats medan unga seglare tagit sig in och ut ur hamnen.
Emma Bergvall stortrivs med sitt sommarjobb. Hon är dotter till ordinarie hamnkapten Clifford Bergvall och kan sina knopar. En och annan hemmagjord lösning har hon blivit förvånad över.
– Men alla gäster är trevliga och de flesta är bra på att förtöja, säger hon.
Under förra veckan var det högtryck i hamnen. Vissa dagar trängdes gästbåtar i flera rader utanför pollare och bryggnockar. Kajerna fylldes av landväga semesterfirare även när det regnade.
– Det är köer överallt, suckade någon i väntan på en kaffemugg i onsdagens solsken.

IMG_8160 (3)

Och så var det regn igen. Det är en omväxlande sommar, men Emma trivs även när det öser ner utanför hamnkontoret.

IMG_8172 (2)

Hamnkontoret är nyrenoverat för året.

Seg start på gästlivet
Men starten på sommaren har varit seg. Första veckan i juli hade antalet gästande båtar har minskat med nio procent jämfört med samma period i fjor. Främst är det båtar i storleksklassen 11-12.99 meter som inte är lika flitiga. Men med husbilar inräknat ökar trafiken totalt. Emma har inte haft många ödsliga dagar på det nyrenoverade hamnkontoret. När det är tomt på besökare har hon gott om andra uppgifter, som att skriva manualer och städa upp i skåpet med flytvästar till låns.
Ordförande i Skanörs Hamnförening, Mats Lundwall, hoppas att några intensiva veckor väntar. Det avslagna båtlivet under första halvan av sommaren har gjort att hamnföreningen tappat en tusenlapp i intäkter från gästbåtar jämfört med samma tid i fjor. Sammantaget är läget ändå ganska bra med tanke på alla blåsiga och regniga dagar.

20170720
Veckans torsdagssegling:

Magica är tillbaka. Det är Stefan Johanssons Maxi Magic som seglade flitigt i fjor, men inte varit med tidigare i år. Däremot var Richard Roth från Falsterbokanalen inte med den här gången.
Mosquito vann, men toppen resultatlistan totalt är densamma. Johan Granqvist leder med Billabong, Richard Roth ligger tvåa med X:ar och Björn Boklund trea med Mosquito.
Torsdagsseglingarna arrangeras av Skanörs Båtklubb med start kl 19.00
http://skanorsbatklubb.se/

20 juli
Start: Start 1, Finishes: Place
Placering Båtnamn Båttyp Club Skeppare Place Points
1 Mosquito Aphrodite 101 Björn Boklund 1 1.0
2 Billabong J-80 Johan Granqvist 2 2.0
3 Magica Maxi Magic Stefan Johansson 3 3.0

Sailwave Scoring Software 2.19.8


20170717

SBK:s torsdagsseglingar:
Hård kamp mellan spjuten

Senaste torsdagsseglingen blev en kamp mellan de snabba spjuten. Det var jämnt och tufft i en vind på tio meter per sekund. Mosquito vann. Skeppare Björn Boklund och hans besättning fick upp sin Aphrodite 101 i en fart på 11 knop med spinacker. Richard Roth från Falsterbokanalen kom på andra plats efter att ha seglat ensam med sin X 43:a. Johan Granqvist sommarens torsdagsseglingar totalt, men fick nöja sig med en tredje plats i senaste omgången.
Tävlingarna arrangeras av Skanörs Båtklubb varje torsdag klockan 19.00, utom den första torsdagen i augusti då Starbåts-eliten anländer för att segla SM.
Resultat på www.skanorsbatklubb.se

DSCN5552

Senaste torsdagens vinnarbåt Mosquito forsade fram i 11 knop. Denna bild är dock tagen en tidigare torsdag.

DSCN5530 Roth

Richard Roth från Falsterbokanalen seglar sin X 43:a ensam. Han kom tvåa i torsdags och ligger på samma plats totalt.

DSCN5550

Johan Granqvist leder totalt med J 80 Billabong.


Styrelsemötet 12 juni:

Kranförare sökes

Fler kranförare behövs när den planerade spolplattan står klar vid årets upptagning. Ralf Blomgren, som är teknikansvarig i styrelsen, föreslog att ett gäng utbildas för att kunna hjälpa till. Alla medlemmar som är intresserade är välkomna att anmäla sig till styrelsen@skanorshamn.se
Spolplattan blev valet vid ett medlemsmöte i maj. Miljölagen kräver att båtarna tvättas på ett sätt som skonar omgivningen. Giftiga färger får inte läcka ut i marken. Nu är det full fart på planeringen.
En spolplatta med uppsamlingsduk ska byggas vid den nuvarande kranen. Markprover har tagits på tre punkter vid kajen. Resultatet var över förväntan. Troligen räcker det att lyfta upp det övre marklagret och lägga tillbaka när bygget är klart.
Enligt en offert kan arbetet starta andra veckan i augusti. Styrelsen beslöt tillsätta en arbetsgrupp som ska gå igenom alla detaljer. Hur ska tvätten ordnas utan att det blir köer vid upptagningen? Behövs stänkskydd? Högtryckstvättar? Det är många frågor att besvara.
Styrelsens ledning har haft ett möte med Vellinge kommuns tjänstemän om ett framtida arrende. Det kan sträcka sig på önskat lång tid, men några belopp har ännu inte nämnts. Diskussionerna fortsätter. Ett avtalsförslag väntas tidigast i slutet av augusti.
Gästsäsongen har börjat ungefär som i fjor, trots den blåsiga våren. Det är en liten ökning på katamaraner och båtar längre än 15 meter och en nedgång i klassen 12-12.99 meter, men det handlar om små förändringar och kan vara tillfälligheter.
Intäktsmässigt noteras en ökning från årsskiftet och fram till 11 juni. Det beror på att husbilsparkeringen kom igång sent förra året. Då infördes en gräns på tio husbilar åt gången som gäller även i år. Flera ledamöter i styrelsen hade noterat att det råder hård konkurrens om dessa platser.
Även övriga lägesrapporter talar för att verksamheten löper lugnt vidare. Hamnvärdsskapet har fungerat bra hittills. Båtarna är i sjön, utom någon som står kvar för reparation. Vaggorna är undanstuvade. Och kassan är i ordning.
Nästa styrelsemöte är planerat den 10 juli

Hamninloppet muddrat
Ordningen är återställd. Hamninloppet är muddrat till ett djup på tre och en halv meter.
Det hann bli en hel del grundstötningar i den senaste tidens lågvatten. Sanden hade hopat sig så att det fläckvis inte var så mycket mer än en meter djupt mellan pirarna. Vellinge kommun har planerat muddring, men arbetet har blivit försenat.
Fredagen efter Kristi Himmelsfärdsdagen blev det av.
Den uppmuddrade sanden kördes med dumpers till stranden på norra sidan av hamnen.

IMG_7631
Extra trångt under arbetsdagen
IMG_7632

Skådespel för Skanörare och gäster under långhelgen kring Kristi Himmelsfärds-dagen.

IMG_6404 (1)

Sanden som tas upp kördes till stranden på norra sidan som välbehövlig påfyllning.

IMG_7364 (2)

Hög tid märka båtarna
Båtarna på plats och masterna på. Nu är det också dags att markera hemmabåtarna så att hamnvärdarna slipper undra. Klistermärken med platsnummer finns att hämta på hamnkontoret, hälsar hamnkaptenen Clifford Bergvall alla medlemmar i Skanörs Hamnförening.

IMG_7428 Mats Lundwall
Mats Lundwall, ordförande i Skanörs Hamnförening.

Skifte i styrelsen
Mats Lundwall tar över som ordförande i Skanörs Hamnförening sedan Anders Mattsson avgått. Han har varit vice ordförande och är väl insatt i det arbete som nu förestår. Skiftet gjordes vid ett extra styrelsemöte då också valberedningens ordförande Carl-Johan Hampf var närvarande.
Så här skriver styrelsen till föreningens medlemmar.
”Vid möte i styrelsen den 15:e maj i närvaro av representant för valberedningen annonserade Anders Mattssons sin omedelbara avgång som ordförande och ledamot, vilket vi beklagar.
Styrelsen under Anders Mattssons ledning har fungerat mycket väl och beredskap för eventuella frånfällen är hanterat genom att vice ordförande Mats Lundwall omedelbart tillträder posten samt att styrelsen i övrigt förblir intakt. Vi har ett antal betydande frågor att lösa i föreningen. Medlemsmötet angående båtbottentvätt den 10 maj , en fokusfråga, gav en tydlig vägledning till styrelsen om vilken lösning vi kommer att arbeta för. Ytterligare en betydande fråga för styrelsen att fokusera är ett nytt avtal med Vellinge Kommun , där ett avtalsförslag förväntas oss tillhanda under maj/juni, enligt tjänstemän på kommunen. Utöver detta löper den normala säsongmässiga driften av hamnen icke att förakta.
Vi har stora krav på oss i styrelsen och hoppas på en positiv medverkan från föreningens medlemmar.”
Mer om extra medlemsmötet den 10 maj finns att läsa längre ner.

IMG_7376 (2)
Parkering för medlemmar i Skanörs Hamnförening fungerar som förra sommaren.
Ring Vellinge kommuns växel, 040-42 50 00, och beställ ett kort att sätta i vindrutan. Det skickas hem med post.
Men i år kan kortet endast användas till en bil. Det innehåller ett registreringsnummer.

IMG_7191 (2)

Ny inseglingsränna
Skanörs hamn har fått en ny inseglingsränna.
Rännan går nu i bäring 170 och ska förhoppningsvis minska behovet av muddring som krävdes återkommande i den gamla rännan. Ensmärkena för den gamla rännan tas bort inom kort och så småningom kommer eventuellt en ny enslinje att etableras. Skanörs hamnförening planerar också att ändra fyrens sektorer så att det blir en vit ledande sektor i inseglingen.
Två kardinal märken har placerats, ett väster om hamnen och ett norr om den tre meters uppgrundning som växer ut från sandfångaren.
I själva hamninloppet är det grunt och där sker muddring inom två veckor.
Ändringen finns publicerad i Ufs (Underrättelser för sjöfarande). Gå in på Sjöfartsverkets hemsida för att se Ufs notisen eller klicka på länken här:

http://www.sjofartsverket.se/WebUFS/image.aspx?ufsid=7279


Medlemsmötet valde spolplatta

Hamnföreningens medlemsmöte valde spolplatta trots styrelsens rekommendation.
Det visade sig vid en handuppräckning sedan arbetsgruppen presenterat sin utredning. Två deltagare röstade för mobil båtbottentvätt. Betydligt fler för spolplatta. En del avstod.
Ordförande Anders Mattsson reserverade sig mot beslutet.
Röstningen föregicks av en livlig debatt, där Björn Boklund, Alf Larsén, Ralf Blomgren och Mats Lundwall talade för den arbetsgrupp som undersökt alternativen och Anders Mattson argumenterade för den mobila båtbottentvätten Hullwasher.
I måndags enades hamnföreningens styrelse om en rekommendation som gick ut på att lösa det akuta behovet med en mobil båtbottentvätt och att fortsätta utreda möjligheterna att bygga en spolplatta. Ett argument för det beslutet var tiden.
Till hösten måste det finnas ett sätt att tvätta båtbottnar utan att giftig färg läcker ut i omgivningen. Det är ett krav i miljölagen. Skanörs hamn fick ett års dispens, men nu är det bråttom. En arbetsgrupp som tillsattes vid årsmötet har gjort en utredning som presenterades för medlemmarna vid ett extra möte igår. Gruppens förslag är en spolplatta med uppsamlingsduk i marken. Det är en enklare form av spolplatta som enligt redogörelsen vid gårdagens möte beräknas kosta runt 500 000 kronor inklusive markundersökning plus cirka 10 000 kronor per år i drift. Enligt vad som sades på medlemsmötet kan en platta börja byggas vid kajen i mitten av augusti och stå klar till upptagningarna i september.
Vid måndagens styrelsemöte ville ledamöterna veta mer om förutsättningarna. Tiden ansågs knapp. Därför förordades den mobila båtbottentvätt som länge varit på tal, en Hullwasher som suger upp gifterna i ett filter. Det är en flyttbar anläggning som kan säljas om föreningen vill ha en annan lösning på sikt.
Men majoriteten av medlemmarna på onsdagens möte ville alltså annorlunda. Det var närmare 40-talet medlemmar som samlades i Scouthuset. En nackdel med spolplatta är logistiken. Möjligen kan båtarna tas upp till tvätt och sättas tillbaka före upptagningen. Finansieringen är också en fråga som ska diskuteras vidare.

src=”http://www.skanorshamn.se/wp-content/uploads/2017/04/IMG_7161-2-300×300.jpg” alt=”IMG_7161 (2)” width=”300″ height=”300″ class=”alignnone size-medium wp-image-1248″ />
Lifbåt 416 på väg ner i vattnet 2017

Roddarna ordnar dans
Skanör Falsterbo Lifbåtsroddarelag firar sitt 25-årsjubileum genom att ordna allmän dans på den nya banan i Skanörs hamn. Det och mycket annat om en aktiv sommar berättade Johan Ullenby innan Lifbåt 416 sjösattes den 1 maj. Den 17 juni seglar – eller ror – laget till Gislöv för att delta i en veteranbåtsdag.
Den traditionella sjösättningen lockade ovanligt mycket folk i år. Vellinge kulturskolas unga musiker spelade och Vellinges kommunalråd Carina Wutzler talade innan den 150 år gamla klenoden lyftes över kajen.
Carina Wutzler beskrev hamnen som kommunens pärla. Hon betonade båtlivets värde och försäkrade att inget av det mysiga ska förstöras, bara utvecklas. Det finns en ny detaljplan som tillåter fler verksamheter och som enligt Carina Wutzler kan förlänga säsongen. Stens brygga ska bli större och mer tillgänglig, men först till nästa säsong.
Johan Ullenby berättade om Lifbåt 416, som i höstas var med och drog in 65 miljoner kronor till världens barn. Båten skänktes av drottning Victoria som tack för att engelska sjömän räddats. Den användes i Skanör till 1939 och stod på Falsterbo Museum i många år. Roddarlelaget ingrep när den riskerade att bli skrotad. För tio år sedan byggde de också ett lifbåtsskjul efter gammal modell.

IMG_7147 (2)IMG_7140 (2)IMG_7154 (2)

IMG_6790

Jonas öppnar till pingst
På pingstafton, den 3 juni, är det dags. Det hoppas Jonas Person som är i full gång med att förvandla Hytt-Oscars till sin egen restaurang. J Persson, ska stället heta.
Glassluckorna blir kvar, liksom de vita träväggarna i sitthörnan inomhus. Men köket byggs om och kaklas för att klara nya krav. Det blir enkelt båttilltugg med kaffe på dagarna, men tapas, öl och vin på kvällarna.
En framtidsdröm är att glasa in en del av terrassen och locka med soppa om söndagarna. När Jonas Persson drev Kaptensgården i Falsterbo för sju år sedan ordnade han underhållning av kända artister i champagnebaren såväl som luciatåg och karaoke-kvällar i puben. Ingen omöjlighet med ett och annat event i hamnen heller.
Men nu gäller det att bli klar. Jonas gör ombyggnadsarbetet själv tillsammans med en kompis. Samtidigt sköter han sitt jobb på Tångvallaskolan, där han varit kökschef under de senaste åren. Han är dessutom deltidsbrandman och pappa till fyra barn.
Hytt-Oscars röda stuga blir Jonas fjärde restaurang. Han har hela familjen till hjälp. Hustrun Mia är proffs på inredning, mamma är ekonom och pappa ska arbeta i restaurangen som han gjorde även på Kaptensgårdens tid.
Det är inget hux flux-projekt. Jonas Persson berättar att han redan 2014 började prata med Hytt-Oscars förre ägare Leif Nilsson om att ta över.

IMG_6840IMG_6838

IMG_6839
Kvar på Haken
En parallell till vraket utanför Lernacken i Malmö? Den danska motorbåten som strandade vid Västra haken i slutet av sommaren ligger kvar. Ägaren saknade försäkring. Därmed blir det troligen Vellinge kommuns huvudvärk.
Frågan är om det går att få bort den nu eller om den ska förfalla ännu mer. Båten hamnade för långt in på grunt vatten för att kunna bogseras.
Ett liknande haveri inträffade utanför Lernacken för några år sedan. Ägaren av en ombyggd fiskebåt navigerade fel och hamnade utanför farleden. Han stämdes senare av Malmö kommun.

Årsmötet sa nej till nya regler för båtplats
Det blev inte båtbottentvätten utan en motion om regler för byte och övertagande av båtplats som orsakade längsta debatten på Skanörs Hamnförenings årsmöte i februari.
I motionen föreslogs att en medlem som skaffar en båt som inte går in på den gamla platsen får förtur i kön till en ny. Motionen innehöll också förslag som kan underlätta för en delägare att överta en båtplats.
Mötets deltagare hade en rad invändningar. Det befarades att nya regler kan skapa nya orättvisor och öppna för mygel. Motionen avvisades. Det bestämdes enhälligt att frågan om nya regler får vänta till nästa årsmöte.
Däremot vållade en motion om båtbottentvätt inte så lång diskussion som vid tidigare möten. En arbetsgrupp är tillsatt för att göra en grundlig utredning, men styrelsen har redan mandat att köpa en föreslagen mobil anläggning, om det anses lämpligt. Till hösten måste tvätten av giftiga båtfärger ske på ett sätt som skonar miljön. Det är hamnföreningens och även enskilda båtägares ansvar, enades mötet efter ett antal frågor. Båtägarnas ansvar ska skrivas in i avtalen.
Drygt ett 30-tal medlemmar kom till årsmötet. Det hade varit fler om det inte hade varit februarilov, framförde en deltagare med hälsning från flera medlemmar. Styrelsens ordförande Anders Mattsson lovade att nästa årsmöte inte ska hållas i vecka 8.

Hela styrelsen omvaldes enligt valberedningens förslag.
Endast i valberedningen blev det ett byte. Olof Lundqvist går in som suppleant efter Joh Fredén som lämnat föreningen.
Styrelse, revisorer och valberedning presenteras längre ner på sidan.
Klicka på kallelse och motioner här:
Motion 2017 SHF 2 Sekr (1)

Förslag på motion spolplatta (1) 24052_Kallelse_arsmote_2017

I korvpausens vimmel…

IMG_6630 (2)IMG_6636 (2)IMG_6640 (2)IMG_6642 (2)

IMG_6652 (2)

Bild 1: Richard Rydén, Henrik Ohm, Christer Ohm, Carl-Johan Hampf
2. Bertil Lindström och Douglas Bartel
3. Christian Wernhult och Alf Larsén
4. Gunnel Nilsson och Marianne Palmkvist Berg
5. Nils-Erik Erlandsson och Torbjörn Larsson

Styrelse 2017
Styrelsens ordförande för en tid av ett år: Anders Mattsson
Ordinarie styrelseledamöter, mandattid 2 år:
Ralf Blomgren, Dan Dölling, Per Fridlund, Anders Mattssem-on, Mats Lundwall, Tore Smith, Anders Mattsson, Britt-Marie Bergström.
Suppleanter: Leif Göransson, Clifford Bergvall, Hans Ekberg.

Revisorer: Richard Rydén, Henrik Ohm
Revisorssuppleanter:Gunnel Nilsson, Mikael Ström

Valberedning: Carl-Johan Hampf, ordförande, Thomas Håkansson, Ulf Lindström och Kenneth Parnefjord. Suppleant: Olof Lundqvist.

HLR-kurserna avslutade
Sex personer deltog i vårens sista HLR-kurs i hamnföreningens regi.
Bertil Lindström säger att han gärna ställer upp fler gånger om någon vill samla ihop ett gäng deltagare.
Han har hållit en serie kurser under mars månad tillsammans med Skanörs hamnförenings säkerhetsansvarige Leif Göransson.

IMG_6873 (2)IMG_6888 (2)

IMG_6891IMG_6898 (2)

På bilderna syns Ulla Johansson lägga sin man Leif i framstupa sidoläge. Per-Magnus och Ulla-Britt Andersson hjälps åt med HLR och hjärtstartare. Bertil Lindström leder lektionen med assistans av Leif Göransson.

Klart för kallbadhus
Skanörs Hamnförening och Skanörs Båtklubb har bestämt sig för att inte gå vidare med sitt överklagande av detaljplanen för hamnområdet efter Mark- och miljödomstolens avslag. Det innebär sannolikt att det blir tillåtet att bygga ett kallbadhus vid uppläggningsplatsen innanför Stens brygga. Kritiker anser att det snarare är en restaurang- och konferensanläggning eftersom huset byggs på land.
I planen finns också utrymme för hoddor med verksamheter och en spolplatta. Men mycket pekar på att spolplattan ersätts av en mobil anläggning för båtbottentvätt. (Se texten om årsmötet.)
Båtklubben och hamnföreningen överklagade förslaget till detaljplan främst av tre skäl. Den föreslagna anläggningen anses strida mot strandrätten eftersom den ska ha ett trädäck ner till stenpiren och bryggan. Därmed kan allmänheten avskräckas från att passera, menade föreningarna. Det finns risk för översvämningar vid höga havsnivåer vilket senast visade sig i början av januari när vattnet slog in över båtuppläggningsplatsen och Hamnvägen. Anläggningen anses också inkräkta på båtlivet eftersom den tar en del av uppläggningsytan.
Mark- och miljödomstolen avslog överklagandet med hänvisning till en rad paragrafer ur plan- och bygglagen (PBL).
I den första påpekas att domstolen endast kan upphäva ett beslut om det strider mot en rättsregel. Kommunens beslut att anta planen anses ha fattats på ett korrekt sätt.
I övrigt hänvisar domstolen till länsstyrelsens och Vellinge kommuns bedömningar. Det är ett känsligt område och strandskyddet upphävs på delar av ytan, men domstolen litar på de miljökonsekvensbeskrivningar som presenterats. Som svar på översvämningsrisken nämns Vellinge kommuns handlingsplan för skydd mot högre havsnivåer.
Klicka och läs domen här:

Växjö TR P 206-17 Dom 2017-02-14

Skanörs hamn och Skanörs Båtklubb (SBK)  skickade  ett gemensamt överklagande till Mark- och miljödomstolen, som domstolen nu avslagit.

Klicka här och läs hela skrivelsen:

overklagande-2017-01-04-med-shf

Hamngatan 20160707

Vägbygge får vänta till hösten
Vellinge kommuns arbete med Skanörs hamn skjuts upp till hösten.
Efter förra årets upprustning med dansbana, planteringar och markförbättringar planerades en fortsättning. Cykelvägen ner mot hamnen skulle förlängas förbi Rögeriet och ett trädäck byggas innanför Stens brygga. Möjligen kommer någon detalj igång före säsongen, men det mesta får vänta.
Förklaringen från kommunens ansvariga är att Skanörs Hamnförenings och Skanörs Båtklubbs överklagande av en ny detaljplan har fördröjt byggstarten.(Se ovan) Detaljplanen är godkänd, men arbetet kommer igång för sent för att hinna bli klart till högsäsongen.
Etapp två av kommunens utvecklingsplan innebär också ombyggnad av området vid Stens brygga. Bryggan blir kvar, men den blir inramad av nya träkonstruktioner.
Vellinge kommun har avsatt tio miljoner för utveckling av Skanörs Hamnområde. Drygt hälften av beloppet förbrukades inför fjorårets säsong, då besökare och båtfolk möttes av nya planteringar, parkeringar med automater och ett soligt trädäck utanför båtklubbens hus, kallat dansbana. Resten av arbetet skulle påbörjats till våren och stått klart till midsommar.
Det handlar endast om byggnationer på land. Vad som händer i hamnbassängen och med önskemål om en förlängd brygga är inte klart.

Hamndag 5 augusti

Badhytten 20160720 2

Förra året var det full rusch i Skanörs hamn utan extra uppmärksamhet. Badhytten, dansbanan och den varma solen drog storpublik. I år återuppstår traditionen med en hamndag, då alla med intresse för vatten och sjöliv får chans att visa upp sig. Det blir lördagen den 5 augusti klockan 12 – 15.00.

Dagen inträffar mitt i SM-seglingarna i starbåt som arrangeras av Skanörs Båtklubb 4-6 augusti. När aktiviteterna på land avslutas är det lagom att titta mot hamninloppet och se tävlingsbåtarna komma in efter mellandagens race.

Bakom Hamndagen står en grupp som bildats av föreningar och näringsidkare i Skanörs hamn inom kommunens centrumgrupp. Planeringen har just börjat. Vatten och sjöliv ska stå i centrum, men det blir också mat, musik och andra upplevelser.

 

 

 

Höstmöte med visioner

skanors-layout-a4-nr2OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Årets höstmöte slutade med en framtidsvision. Carl Johan Hampf visade hur dagens träbryggor kan bytas mot pontonbryggor på tvären, en idé för medlemmarna i Skanörs Hamnförening att fundera på.

Mötet inleddes med mer verklighetsnära rapporter. Mathias Lindsjö, som är chef för den tekniska enheten i Vellinge kommun, berättade att hamninloppet ska muddras före sista maj nästa år. En ansökan till Transportstyrelsen om att få inseglingsrännan flyttad ska upp till politiskt beslut i december.  Kommunens förslag till nytt arrendeavtal har dröjt därför att det blivit skifte på en tjänstemannapost, men nu är det  på gång. Mathias Lindsjö sa att ambitionen är att skriva ett nytt långsiktigt avtal med Skanörs Hamnförening. Det nuvarande löper ut sista december 2017.

Miljöchefen Ola Gustafsson redogjorde för verksamheters och enskilda personers ansvar för miljön. I hamnen gäller det inte minst  behovet av att skona marken från giftiga båtbottenfärger.

Han sa att den mobila båtbottentvätt som demonstrerats i Skanör kan vara ett bättre alternativ än en spolplatta eftersom den inte släpper ut några giftrester i marken.

Efter den traditionella korvpausen redogjorde ledamöter i styrelsen för läget inom föreningens ansvarsområden. Medlemmarna fick bland annat veta att ekonomin är i ordning, att antalet båtgäster ökade under den gångna säsongen medan husbilarna minskade och att åtta medlemmar lämnar sina båtplatser till nästa sommar.

Carl Johan Hampfs förslag kom som en överraskning på slutet.  Han visade hur en helomläggning i hamnen kan ge runt 160 fasta platser och samtidigt lämna kajerna fria för gästbåtar. Det skulle ske genom att de båda träbryggorna ersätts med flytbryggor i betong på tvären ut från pirarna.

Det är en vision på lång sikt, men ändå att tänka på, ansåg Carl Johan Hampf och fick stöd av ordförande Anders Mattsson.

Bryggorna är slitna och elstolparna behöver bytas ut.

Drygt 40 personer deltog i mötet.

img_6101img_6096

img_6115

Kring borden syns bland andra Gun-Marie Hansson, Thomas Håkansson,Annika Wessel, Marianne Palmkvist Berg, Nils-Erik Erlandsson och Mikael Walhauer 

 

img_6089img_6111

Vellinge kommuns teknikchef Mathias Lindsjö och miljöchef Ola Gustafsson informerade på  Skanörs Hamnförenings höstmöte

 

Erbjuder provturer

på Europas kanaler

268860-aa16dff8ade46cf89364a48a78216bba (1)

Efter 45 års segling och många år på Europas kanaler tröttnade hustrun. Vad göra annat än att sälja båten? Bjarne Nilsson kom på en lösning. Han erbjuder provturer för kompisar i hamnen och andra intresserade.

-Det är så många som frågar hur det är och säger att de gärna vill prova på. De lånar kartor, men de kommer inte iväg, säger Bjarne.

Nu vill han ge de mindre erfarna chansen. Han tar emot ett par-tre gastar per vecka och följer själv med som skeppare.

-Det är ingen charterverksamhet eller servering av ostron och champagne på däck. Jag tänker mig en betalande besättning som har en gemensam skeppskassa och hjälps åt.

I gengäld blir varje dag en upplevelse, lovar Bjarne.

Så är det på kanalerna, menar han.

Istället för att sitta ute på havet och spana mot horisonten glider besättningen fram genom Europa i takt med tranorna. Inte snabbare än att fjärilarna kan landa, lyfta och flyga i kapp. Det tar sex dagar bara förbi Mosels sluttande vinodlingar. Att gå sjövägen genom Bryssel och så småningom komma längs Seine bakvägen in i Bastillien och se kopian av Frithetsgudinnan i Paris. Det är stunder som bara kan upplevas till kanals.

Bjarne tänker ta ner sin båt under våren och hålla den redo för gäster. Han berättar om sina planer vid lördagskaffet på Skanörs Båtklubb och i andra sammanhang som dyker upp.

Båten är av märket Linssen och kallas ibland kanalernas Rolls Royce. Den är byggd för bekvämlighet med en stor salong högst upp och ett frukostrum en trappa ner. Gäster har en egen avdelning i förpiken.

Bjarnes M/Y Nuance med fast plats vid norra piren i Skanör är från 1992. Men modellen byggs fortfarande ett par kilometer utanför Maastricht.

Bjarne och hans hustru Anette ”Nettan” köpte sin kanalbåt 2001. Då hade de tagit sin segelbåt genom kanalerna flera gånger för att segla i Medelhavet under långa perioder. I en artikel i Medlehavskryssarnas tidning Odyssé har de beskrivit hur kanalerna är så mycket mer än en genväg till Europa. (Klicka på länken nedan).

Bjarne Nilsson har lång erfarenhet av sjölivet. Han har arbetat som marknadsdirektör och rest jorden runt under sitt yrkesliv, men på fritiden har han varit som uppslukad av havet sedan han blev sjöscout vid 10 års ålder.

-När klockan på Latinskolan ringde ut klockan tre på lördagarna blev jag anonym fram till söndag kväll, berättar han.

Den unge Bjarne stack snabbt ut till båten i Limhamn och blev kvar till sjöss så länge han kunde.

Föräldrarna var med och startade Limhamns Sjöscoutkår när ungdomarna inte tyckte att Malmö Sjöscoutkår täckte behovet.

Nu hoppas han på nya båtkompisar. Hur transporter och ”rusthållning” ska ordnas kan han diskutera med dem som hör av sig på mejl eller mobil.

Epost: bjarnenilsson@150@gmail.com

Mobil: 070-560 81 18

Odysse 1 2007 (1)

Tyska gäster vanligast i Skanör

DSCN4506_beskuren

Under fjorårets  säsong ökade antalet båtgäster med nio procent, ett klart trendbrott jämfört med de senaste åren. Allra flitigast var tyskar.  De stod för 36 procent av gästnätterna. Tvåa på listan blir danska båtar medan svenska gäster kommer  först på tredje plats.

Här är topplistan. I dessa siffror räknas även antalet betalda husbilsnätter. Det blev som väntat en minskning eftersom kommunen satt en gräns vid tio bilar per natt.

Betalda båt- och husbilsgäster

Nationalitet         Antal

Danmark                  1448

Tyskland                  1582

Sverige                     1045

Norge                           25

Holland                       87

Storbritannien           13

Frankrike                     5

Finland                       10

Schweiz                      41

Belgien                       17

Österrike                    22

Polen                          10

USA                              1

Annan                        26

Totalt                   4332

Skanörsgrabb först över Atlantenn

skeppare-ross-till-vanster%2c-magnus-langst-fram-till-hogerwell-done-julian-white-ross-applebey-and-crew-on-board-scarlet-oyster-crossing-the-line-arc-atlantic-rally-for-cruisers-16-36-utc%2c-1st-in-class-and-10th-racing-overall

Skeppare och ägare Ross Applebey med Magnus Ström från Skanör vid bordet  på bilden till vänster. Den andra visar Scarlet Oyster på väg i mål som den första i sin klass.

Magnus Ström från Skanör  var med i besättningen som kom först in i sin klass och blev tia totalt i årets Atlantic Rally for Cruisers (ARC). Det är en 31 år gammal tävling som växer för varje år. I år startade 72 båtar från Gran Canaria och fler anslöt sig vid stoppet i Kap Verde. Runt ett ett hundratal besättningar firade ankomsten och resultatet i karibiska St Lucia.  Men för Pauline af Skanör blev det riktigt tråkigt.

Medan feststämningen spred sig över lägret i Rodney Bay Marina i St Lucia utbröt en brand  på den svenskägda båten, som är en Swan på 76 fot.  En  person var kvar ombord och kände röklukt. Hela besättningen kom snabbt tillbaka och med hjälp av utrustning från den egna båten och från grannbåtar kunde de släcka elden. Men skadorna blev stora enligt en artikel i tidningen Yachting world (se bifogad länk).

http://www.yachtingworld.com/news/crew-fight-to-save-arc-yacht-after-fire-takes-hold-and-rages-on-board-

Tidningen berättar om en del annan dramatik under den runt sex veckor långa tävlingen från Gran Canaria till Karibien. En tysk familj räddades  sedan deras 39 fot långa yacht började ta in vatten. Båten sjönk några timmar senare. Masten på en Bavaria föll. En besättningsman på en annan båt blev sjuk och hämtades med helikopter.

För Magnus Ström har det besvärligaste varit värmen, enligt rapporterna till föräldrarna Eva Tildborn-Ström och Mikael Ström. Under en period öste regnet ner så att alla luckor måste vara stängda i värsta värmen. Men Magnus och kompisarna kom till Rodney Bay Marina  tidigare än de trodde och först av alla i klass C.

De seglar en Oyster Lightware 48 som heter Scarlet Oyster. Den har varit med i ARC flera gånger tidigare och i många andra stora race. Skepparen heter Ross Applebey.

Magnus är uppvuxen i Skanör, men bor i England.

pauline-av-skanor

Även Pauline af Skanör deltog i racet, men i hamn utbröt en brand ombord. Denna bild är tagen av en annan aktuell Atlant-seglare, Thomas Veber, som såg Pauline utanför Las Palmas.

http://www.scarletoyster.com/blog.html

https://www.facebook.com/ScarletOyster/

 

 

”Håll käft och res”

IMG_7284 (2)

Så skriver hamnföreningens medlem Thomas Veber i en bok som kom ut på danska i våras.

Han vill ge alla drömmare en puff ut i verkligheten.

Thomas har mött så många människor som talar om att de egentligen skulle vilja segla dit och dit, men … Det kommer så mycket i vägen och det finns så många ursäkter.

Boken berättar om några som faktiskt tog det stora steget, köpte en båt och gav sig iväg till Brasilien, cyklade till Barcelona eller seglade till Karibien för en överkomlig peng.

Thomas Veber lever som han lär. För några år sedan seglade han i Medelhavet med små barn. Nu är han på väg ut över Atlanten med familjen.  Tobago i Karibien är ett av målen.