N55°25,0' E12°49,7'

Stens brygga skadad av oktoberbyar

Efter lågvatten kommer högvatten. I den sista oktoberveckans hårda vindar var nivån 90 centimeter högre än normalt. Vindbyarna var så hårda att nybyggda Stens brygga skadades och måste stängas av. En bräda har lossnat och underlaget har tryckts upp i vågorna.

I september sjönk det till minus 96 centimeter. Det var före de gemensamma upptagningarna och många båtar hängde i sina tampar. På insidan visar en ägare hur han kunde ligga i sanden där hans båt legat förtöjd under sommaren.

I september pressades vattnet ut av hårda sydvästvindar. I oktober forsade det in. Det är inte helt lätt att förstå hur det fungerar, men kunniga medlemmar i Skanörs Hamnförening har lagt in appar och länkar på Facebook med  historik och tips om hur det går att hålla koll  på havets svängningar.

De två första går inte att länka till sidan här. Adresserna finns på nätet. Den sista, om rekord, går att klicka på direkt.

 

Sjöfartsverkets App ViVa ( Vind/Vatten )

https://www.smhi.se/…/lagt-havsvattenstand-i-ostersjon…https://www.smhi.se/…/lagt-havsvattenstand-i-ostersjon…

/www.smhi.se/…/hav…/rekord-havsvattenstand-1.2269

 

Claus Wutzler skickade denna bild till hamnföreningens Facebook-sida. Han har haft sin båt förtöjd på platsen där han nu ligger i sanden. ”Känns lite konstigt”, tyckte han

Så här såg det ut på avstånd

Sträckta linor. Mindre båtar kan tåla det, men några större räddades av hamnens ständigt hjälpsamma övervakare.

Lävräddarnas Erik Queckfeldt inspekterar Stens brygga efter kulingbyarna.