N55°25,0' E12°49,7'

Styrelsen klurar på avgifter

Styrelsen för Skanörs Hamnförening tog på sig vintermössorna och höll november månads möte utomhus.
Den stora frågan var en ny princip för avgifter. Principen godkändes vid årsmötet 2019, men avgifterna togs aldrig ut i år. Nu behöver hamnföreningen öka sina intäkter. Årets säsong har störts av muddring, byggen och inte minst risken för corona-smitta. Antalet gäster har sjunkit.
Allt detta och mycket mer kan föreningens medlemmar läsa i en lägesrapport som skickats ut på mejl. Det är en diger lunta information istället för det sedvanliga höstmötet i Scouthuset, som är inställt på grund av coronarisken.
Säsongen var tuff och slutade tufft – med upptagning långt in i mörkret dagarna innan hårda vindar drog in högvatten och vrakrester i hamnen. Nedanför bilderna från det senaste styrelsemötet finns bilder från upptagningen, liksom från sommaren som gick samt tips för båtvården.


Utomhus med långa avstånd. Styrelsen tänker på corona-risken och skickar av samma skäl ut en lägesrapport i skrift som ersättning för höstmötet. I ena kanten Mats Lundwall och Leif Wessel


På andra sidan ordförande Mats Lundwall – Tore Smith


Hasse Ekberg och Per Fridlund


Per Fridlund och Ralf Blomgren

Jonas Ström på Meli Art & Pics tog bilder av det höga vattenståndet i hamnen. Dessa finns på Skanörs hamns Facebook-sida.

https://www.facebook.com/Skan%C3%B6rs-Hamn-200162180005653

Vrakdelar in med vågorna

Foto: Claus Wutzler

Seg upptagning i mörkret

Foto: Hassse Ekberg

Det blev långa dagar för Hasse Ekberg, kranförarna Jörgen och Torbjörn Larsson och alla som jobbade med årets sista upptagningar den 10 och 11 oktober. På lördagen blev de tvungna att sätta stopp kl 20.00, trots att en av de anmälda båtarna inte hunnit upp. Därefter återstod städning i mörkret. På söndagen pågick arbetet till 18. Över 40 båtar lyftes under den helgen och högtryckstvättades över plattan innan de forslades vidare in på land.
Ett förslag om fler och senare upptagningar har skickats till styrelsen efteråt.

Spolningen vid kajen  är en av hamnföreningens miljöregler. Fler finns att läsa här inför höstens och vårens båtarbete:

Skydda marken och miljön

 • All bottentvätt ska ske på spolplattan. Förbud att använda högtryckstvätt på hamnplan/uppläggningsplatsen pga  bl a stänk och smuts, plus gammal bottenfärg som flyger av och förorenar marken.
 • Tvätta båten endast på ovansida
 • Vid skrapning/slipning och ev målning av godkänd för områdets bottenfärg måste marken under båten täckas pga av risk för förorening. Slipdamm/färgrester ska samlas upp och behandlas som farligt avfall.
 • Tillåten bottenfärg för vårt område finns information på kemi.se (sök båtbottenfärg)
 • Fat för spilloljor, lösningsmedel, batterier, färg, frostskydds- och motorkonserveringsmedel finns för användning inuti miljöcontainern på miljöstationen. Tänk på att man kan återanvända sparad glykol fr förra säsong.
 •  

  Vilma kom upp med solen. Torbjörn Larsson, t v, lyfte 21 båtar under söndagen

  Dramatiska moln, men ändå bra väder för söndagens upptagning.

   

  Krångel i sluttampen. Per Fridlund klättrar och fixar

  Strålande avslutning på förra omgången upptagningar.  Båten till vänster togs upp en jobbig lördag och fotograferades av Hans Ekberg. Till höger syns Victory, vars besättning fick en fin dag i solen.

  På bilderna syns Victorys ägare Sara och Andreas Liese tillsammans med  Niclas Gerdbo, Jennie Frank Bergman, Henrik Markefors och Ulrika Lindell. Foto: Martin Lindell

  Välkända- och klädda herrar som blev först upp förra upptagnings-söndagen: Johnny Martens och Nils-Erik Nisse Nilsson. Foto: Martin Lindell

  Helgen före upptagningen var det sommar i Skanörs hamn, Sveriges svar på Key West när det är som bäst, som mångårige medlemmen Bjarne Nilsson brukar säga. Fullt liv med massor av båtar i rörelse och även badgäster i den ljuva september.

  Här är några tidigare glimtar. Skicka gärna fler bilder från sommaren som gick till styrelsen@skanorshamn.se.

  Tur till Dragör en lördag sent på sommaren. Foto: Douglas Bartel

  Skanörs hamn söndag 23 augusti. Kulingbyar och nästan tomt på gäster. Inte som en vecka tidigare

  Hamnen har upplevt ett par livliga helger i augusti, med massor av gäster både från land- och sjösida. Sällan har så många båtar setts ankra utanför stranden norr om hamnen som i helgen 15-16 augusti.

   

  Skanör Sveriges Key West när det är som bäst. Helgen 15-16 augusti var det nästan trängsel bland flytetyg av alla de slag med besättningar som badade och följde trafiken utanför. 

   

  Jooline från Westcoast charter la till för en natt.

   

  26 meter lång och 6 meter bred. Det är inte helt lätt att få in en sådan båt i Skanör. Peter Björck och flera av hamnföreningens medlemmar hjälpte till och många tittade på när Jooline från Westcoast Charter la till för en natt. 

  Här syns Peter Letzén , Peter Björck, Per Magnus och Ulla-Britt Andersson

   Jooline upptog hela kajen.

  Peter Björck, har stängt hamnkontoret efter sin tredje säsong i Skanör, men tittar till hamnen då och då