N55°25,0' E12°49,7'

Höstmöte på mejl – och ny film

Höstmötet är inställt, som så mycket annat i coronatid. Istället kommer hamnföreningens medlemmar att få en sammanfattning av säsongen utskickad på mejl. Det blir mycket att läsa. Skanör är en hamn i ständig utveckling. Nu har vi också en film här på hemsidan som hänger med, producerad av Lasse Väson från Vellinge under sommarens sista soliga dagar.
Säsongen slutade tufft – med upptagning långt in i mörkret dagarna innan hårda vindar drog in högvatten och vrakrester i hamnen. Här finns bilder och tips för båtvården.

Jonas Ström på Meli Art & Pics tog bilder av det höga vattenståndet i hamnen. Dessa finns på Skanörs hamns Facebook-sida.

https://www.facebook.com/Skan%C3%B6rs-Hamn-200162180005653

Foto: Claus Wutzler

Seg upptagning i mörkret

Foto: Hassse Ekberg

Det blev långa dagar för Hasse Ekberg, kranförarna Jörgen och Torbjörn Larsson och alla som jobbade med årets sista upptagningar den 10 och 11 oktober. På lördagen blev de tvungna att sätta stopp kl 20.00, trots att en av de anmälda båtarna inte hunnit upp. Därefter återstod städning i mörkret. På söndagen pågick arbetet till 18. Över 40 båtar lyftes under den helgen och högtryckstvättades över plattan innan de forslades vidare in på land.
Ett förslag om fler och senare upptagningar har skickats till styrelsen efteråt.

Spolningen vid kajen  är en av hamnföreningens miljöregler. Fler finns att läsa här inför höstens och vårens båtarbete:

Information inför båtupptagningen

  • All bottentvätt ska ske på spolplattan. Förbud att använda högtryckstvätt på hamnplan/uppläggningsplatsen pga  bl a stänk och smuts, plus gammal bottenfärg som flyger av och förorenar marken.
  • Tvätta båten endast på ovansida
  • Vid skrapning/slipning och ev målning av godkänd för områdets bottenfärg måste marken under båten täckas pga av risk för förorening. Slipdamm/färgrester ska samlas upp och behandlas som farligt avfall.
  • Tillåten bottenfärg för vårt område finns information på kemi.se (sök båtbottenfärg)
  • Fat för spilloljor, lösningsmedel, batterier, färg, frostskydds- och motorkonserveringsmedel finns för användning inuti miljöcontainern på miljöstationen. Tänk på att man kan återanvända sparad glykol fr förra säsong.

 

Vilma kom upp med solen. Torbjörn Larsson, t v, lyfte 21 båtar under söndagen

Dramatiska moln, men ändå bra väder för söndagens upptagning.

 

Krångel i sluttampen, men nu är det inte många master kvar. Årets sista gemensamma upptagnings-rusch är nära

Strålande avslutning på förra omgången upptagningar.  Båten till vänster togs upp i lördag, fotograferad av Hans Ekberg. Till höger syns Victory, vars besättning fick en fin dag i solen.

På bilderna syns Victorys ägare Sara och Andreas Liese tillsammans med  Niclas Gerdbo, Jennie Frank Bergman, Henrik Markefors och Ulrika Lindell. Foto: Martin Lindell

Välkända- och klädda herrar som blev först upp förra upptagnings-söndagen: Johnny Martens och Nils-Erik Nisse Nilsson. Det är Nisse som får hamnföreningens verkstad uppkallad efter sig. Han har gjort det mesta av jobbet i Nisses hörna under sommaren. Foto: Martin Lindell

Helgen före upptagningen var det sommar i Skanörs hamn, Sveriges svar på Key West när det är som bäst, som mångårige medlemmen Bjarne Nilsson brukar säga. Fullt liv med massor av båtar i rörelse och även badgäster i den ljuva september.

Här är några tidigare glimtar. Skicka gärna fler bilder från sommaren som gick till styrelsen@skanorshamn.se.

Tur till Dragör en lördag sent på sommaren. Foto: Douglas Bartel

Skanörs hamn söndag 23 augusti. Kulingbyar och nästan tomt på gäster. Inte som en vecka tidigare

Hamnen har upplevt ett par livliga helger i augusti, med massor av gäster både från land- och sjösida. Sällan har så många båtar setts ankra utanför stranden norr om hamnen som i helgen 15-16 augusti.

 

Skanör Sveriges Key West när det är som bäst. Helgen 15-16 augusti var det nästan trängsel bland flytetyg av alla de slag med besättningar som badade och följde trafiken utanför. 

 

Jooline från Westcoast charter la till för en natt.

 

26 meter lång och 6 meter bred. Det är inte helt lätt att få in en sådan båt i Skanör. Peter Björck och flera av hamnföreningens medlemmar hjälpte till och många tittade på när Jooline från Westcoast Charter la till för en natt. 

Här syns Peter Letzén , Peter Björck, Per Magnus och Ulla-Britt Andersson

 Jooline upptog hela kajen.

Peter Björck, har stängt hamnkontoret efter sin tredje säsong i Skanör, men han tittar till hamnen ett par timmar om dagen ett tag till.