N55°25,0' E12°49,7'

Fortsätter med gott hopp

Skanörs Båtklubb slutade på sjunde plats totalt i första deltävlingen av Allsvenskan Segling som gick i  Strängnäs förra helgen,  17-19 maj.

Laget blev först över mållinjen i sista racet på lördagen. Tävlingen skulle fortsätta under söndagen, men arrangörerna tvingades ställa in därför att vinden var för svag. Nu står hoppet till Malmö i månadsskiftet.

-Vi var bara en poäng från femteplatsen, säger SBK:s projektledare Björn Boklund.

Det är en prestation. Laget tävlar med 18 av landets bästa klubbar. De är nya och små i sammanhanget. Dessutom yngst med en genomsnittsålder på drygt 29. Konkurrentlagen är över tio år äldre i snitt. Tävlingen seglas på en båtmodell som inte finns i Skanör, J 70. Under Läs mera finns länkar med info och resultatet i detalj.

Tävlingen i Strängnäs var den första av fyra i Allsvenskans serie. Nästa går av stapeln i Limhamn vid månadsskiftet.

Skanörs Båtklubb har tagit ut ett lag på 15 personer. Första truppen gjorde bra ifrån sig från början. De syns på bilden här:

Från vänster Ylva Selander, Angelica Grönvall, Malin Steffensen, Hugo och Oscar Johansson

Det hände en olycka första dagen. Uppsalas lag seglade på Skanörsbåten, så illa att båten måste på reparation. Det var inte Skanörs fel, men laget fick ändå ett minuspoäng. Uppsala fick fyra.

Här är några länkar att klicka på för den som vill följa helgens tävlingar och rapporter från Strängnäs

https://swedishleague2019.sapsailing.com/gwt/Home.html#/event/:eventId=0577bc11-71af-4c07-ab79-1b0e03f9c8f8

https://www.facebook.com/skanorsbatklubb/

https://ekuriren.se/sport/jubilerande-strangnas-hoppas-pa-stod-fran-laktaren-sm5133324.aspx

https://allsvenskan.regattaportal.se/teams/index.asp….

Bilder från Tommi Rotonen. SSF Allsvenskan Press:

Första racet i Allsvenskan 2019

Hugo och Oscar Johansson, Ylva Selander och Malin Steffensen efter lördagens sista race

Skanörs Båtklubb kvalificerade sig  i slutet av förra säsongen genom att vinna Division 1 Syd, en bravad som satt både klubbledning och seglare i hårt arbete under vintern och våren.

Klubben har jagat sponsorer och drivit vinterkafé för att få ihop pengar till anmälningsavgifter, resor och utrustning. Vellinge kommun och Skanörs Hamnförening har ställt upp med bidrag vid sidan av privatpersoner och företag.

Efter deltävlingen i Malmö, då Arvid Bjelkedal, August Vigild-Nilsson, Jacob Skoglösa och Philip Edberg seglar tillsammans med en ännu inte uttagen tjej, fortsätter Allsvenskan norr ut.

Så här är programmet:

 Strängnäs 17-19 maj, Malmö 31-maj-2 juni, Örnsköldsvik 23-25 augusti, Västerås 13-15 september

Här är några glimtar från vinterns förberedelser.

Helgen 22-24 mars var några av de blivande konkurrenterna i Skanör för att träna sprintsegling.  Svenska Seglarförbundet arrangerade lägret tillsammans med Skanörs Båtklubb och Falsterbokanalens Båtklubb. Välmeriterade seglare som Martin Strandberg, Isabelle Bergqvist och Hugo Johansson tränade ungdomarna i matchracing.

 

Paus i plugget av regler och teknik lördagen den 2 februari. Lars Balkfors, Malin Steffensen, August Viglid-Nilsson, Julis Balkfors, Jacob Skoglösa, Max Waldhauer, Oscar Johansson, Angelica Grönvall, Hugo Johansson, Björn Flygare, Elliot Steffensen och Arvid Bjelkedal ingår i laget som ska försvara Skanör i Allsvenskan. Det gör också Johan och Johanna Granqvist som inte är med på bilden. Foto: Leif Wessel

Under början av året ordnade klubben och seglarna vinterkafé för att skrapa ihop pengar till tävlingskassan. På ett startmöte som hölls  i mellandagarna fanns fler idéer som kan komma att märkas i hamnen, som turistturer med klubbens rib-båt och solnedgångsevent till sommaren. Nyårsfika dukades upp på kort varsel.

Företagare och privatpersoner som vill bidra kan kontakta Stefan Persson, Leif Wessel eller Björn Boklund via SBK:s mejladress sbk@skanorsbatklubb.se Privatpersoner har chans att få sitt namn i guldfärg på en sponsortavla för Allsvenskan. Så har många medlemmar bidragit vid tidigare tillfällen.

 

Sprintläger i Skanör 22-24 mars

Tolv lag turades om att segla korta sprintrace i C 55:or som Skanörs och Falsterbokanalens båtklubbar ställde till förfogande . Lägret avslutades med Skanör Sprint Cup under söndagen

Julius Balkfors, Philip Edberg och Jacob Skoglösa i ett av Skanörs egna lag. Division 1-seglaren Emma Barnard från Ekerö Båtklubb hjälpte dem att förtöja

Hårdplugg av regler och taktik lördag 2 februari. I förgrunden på bilden till vänster syns Johan Granqvist, Björn Flygare och Johanna Granqvist. På bilden till höger också Arvid Bjelkedal, Jacob Skoglösa och Elliot Steffensen. Domare Anders Rydlöv från Limhamn höll i lektionen.

Första gruppbilden, tagen efter mellandagarnas startmöte. Fr v Johanna Granqvist, Angelica Grönvall, Björn Flygare, Ylva Selander, Johan Granqvist, Julius Balkfors, Jacob Skoglösa, Hugo Johansson, Arvid Bjelkedal, Elliot Steffensen, Malin Steffensen, Lars Balkfors.

Grabbarna som inledde kaféverksamheten på nyårsafton heter Arvid Bjelkedal, Elliot Steffensen, August Viglid-Nilsson, Julius Balkfors och Jacob Skoglösa

 August Viglid -Nilsson och Elliot Steffensen vid kafédisken en blåsig, ruggig söndag.  

Till utmaningarna hör att Skanörs-seglarna måste träna upp sig på J 70, som Svenska Seglarförbundet ställer till förfogande.