N55°25,0' E12°49,7'

Så påverkas hamnen i övrigt

Stopp för seglingar till Danmark och exakt tidtabell vid sjösättningarna. Det är inte bara Allsvenskan som påverkas av coronakrisen. Hamnföreningens ordförande Mats Lundwall är beredd på fler störningar. Om tyska och danska gäster uteblir påverkar det också hamnens budget.
Skånes Båtförbund har skickat ut följande information från  European Boating Association (EBA) till
 seglare/båtägare som vill till Danmark sjövägen:

”Beroende på situationen med coronaviruset/covid 19 har tillfällig gränskontroll utökats. Människor som kommer sjövägen måste ha angelägna skäl för inresa. Enskilda seglare och motorbåtsresande jämställs med turister och har för tillfället inga angelägna skäl att resa in till Danmark.

Den danska polisen genomför gränskontroller i hamnarna men kan även utföra kontroller till havs.

Läs mer om situationen och vad som är angelägna skäl på www.politi.dk/en/coronavirus-in-denmark eller ring +45 7020 6044.”

Sjösättningar
Dagarna för gemensamma sjösättningar står fast: 18 april, 19 april, 2 maj och 3 maj. Dagarna var tidigt satta för att landplatsen skulle vara ren till den nu inställda deltävlingen i Allsvenskan. Men det är uppenbarligen många som har svårt att hinna med. De första tre dagarna har få anmälda båtar medan den sista har 24.  Listor för den som vill haka på finns som vanligt under rubriken Medlemmar/sjösättning högst upp på hemsidan.

För att hålla socialt avstånd och undvika folksamlingar gör hamnföreningens landplatsansvarige, Hans Ekberg  ett schema med exakta tider för när var och en ska sjösätta. Tabellen skickas ut på sms ett par dagar före sjösättningen med en uppmaning att alla måste vara beredda vid sina båtar på angiven tid.

Under rubriken För medlemmar finns också hamnföreningens miljöplan med ett avsnitt som är särskilt aktuellt i vårrustningen. Alla båtägare har ansvar för att marken och miljön inte förorenas.

Mats Lundwall skickade ut följande information till hamnföreningens medlemmarna dagarna innan beskedet om den inställda Allsvenskan-seglingen kom:

”Mot bakgrund av nuvarande situation i samhället och risken för spridning

av Covid 19 följer Skanörs Hamnförening noggrant Folkhälsovårds Myndighetens

råd anvisningar och hur detta påverkar vår verksamhet. Vi uppmanar våra medlemmar att hålla sig löpande informerad om utvecklingen . Redan nu kan vi inom båtlivet i föreningar/klubbar läsa om otaliga inställda årsmöten och evenemang av olika slag runt om i landet. Vi måste planera för och räkna med störningar , ändringar i vår verksamhet i samband med att säsongen närmar sig, vilka kan uppstå snabbt i samband med nya direktiv kommer från myndigheterna.

Ingen vet i dagsläget exakt hur närmaste tiden kommer att gestalta sig utan det är samtligas ansvar att visa hänsyn , vara alerta på och beakta redan införda officiella myndighets direktiv för att säkerställa att vår samvaro samt verksamhets kan drivas vidare på ett ansvarsfull vis”.

Styrelsen för Skanörs Hamnförening håller sitt möte digitalt. På veckans dagordning står en lägesrapport som visar på stor oro för budgeten. Statistiken från de senaste åren visar att allra flest gäster kommer från Tyskland. Danmark är nummer två och Sverige först på tredje plats. Risken är stor att hamnens intäkter påverkas av corona-krisen.

Men ingen vet vad som händer. Skånes Båtförbund förmedlar också info från Danmark som är bra att ha när allt lossnar och gränserna är öppna igen.

Bilden på startsidan är tagen vid dopet av Herberts brygga förra sommaren.  Skanörs Hamnförenings ordförande Mats Lundwall talade om nybygget inför en glad publik. Nu uppmanar han alla medlemmar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och hålla avstånd. 

 

Hamnplanen rensad och nytt vatten på gång inför vårrustningen. Foto: Peter Björck