N55°25,0' E12°49,7'

Nedgång bekymmer

Det tar sig lite i finväder. Danskarna börjar komma tillbaka, men tyskarna är få.  Antalet gäster ligger fortfarande långt under de senaste årens siffror. Inledningen av sommaren blev som Skanörs Hamnförening befarade i början av corona-krisen: En dramatisk nedgång i gäststatistiken. Tyska och danska båtgäster höll  sig hemma och inte ens husbilsplatsen var full.
-Bedrövligt, sa föreningens ordförande Mats Lundwall för en tid sedan.
Siffrorna har förbättrats något sedan dess, men de ligger långt under statistiken från de senaste somrarna.
Det minskade antalet gäster går ut över hamnföreningens ekonomi. Styrelsen måste dra ner på utgifterna och funderar som bäst på hur det ska ske. Skanör drabbas hårt av att tyskar och danskar uteblir eftersom de brukar dominera i gäststatistiken. Tyskar är den största gruppen av hamnens gäster och danskar näst störst. Svenskar kommer först på tredje plats.
Skanörs hamnkapten Peter Björck saknade myllret av gäster.
-Men första veckan i juli förra året var också dyster. Det var lika blåsigt och dåligt väder, berättar han.
Mot slutet av sommaren blev det fest och rusch. Då invigdes de nya bryggorna innanför västra piren och fylldes av gäster direkt.
Peter Björck och Mats Lundwall hoppas förstås att trafiken ska ta sig när vinden lägger sig och solen kommer tillbaka. Under tiden jobbar de vidare med förbättringar i hamnen.
Irriterande elstopp på gästbryggan har förebyggts.
 Det blev för stor belastning när många stora båtar skulle sätta på krävande apparater som kaffekokare, tvättmaskiner och torktumlare samtidigt. Nu är uttaget i varje stolpe begränsat så att tillgången blir jämnt fördelad. Vid en normal förbrukning ska det inte vara några problem.
Också  duscharna fungerar fullt ut.
I början av sommaren kunde det vara dåligt tryck i vattnet då och då, vilket var ett problem för hela Vellinge kommun.
Det är inte som förr, men det var ändå en del gästbåtar som låg i lä vid den nya bryggan under måndagen när det blåste byvindar på tjugo meter per sekund och vågorna gick höga utanför
Hamnkapten Peter Björck och hamnföreningens ordförande Mats Lundwall hoppas på bättre rusch innan sommaren är slut
Danska båtar får komma hit. För tyskar gäller lite olika regler beroende på varifrån de kommer. Men för svenskar har det knappast ljusnat sedan i våras då Skånes Båtförbund skickade ut följande info från  European Boating Association (EBA):

”Beroende på situationen med coronaviruset/covid 19 har tillfällig gränskontroll utökats. Människor som kommer sjövägen måste ha angelägna skäl för inresa. Enskilda seglare och motorbåtsresande jämställs med turister och har för tillfället inga angelägna skäl att resa in till Danmark.

Den danska polisen genomför gränskontroller i hamnarna men kan även utföra kontroller till havs.

Läs mer om situationen och vad som är angelägna skäl på www.politi.dk/en/coronavirus-in-denmark eller ring +45 7020 6044.”

Mats Lundwall  skrev så här till hamnföreningens medlemmar dagarna innan beskedet om den inställda Allsvenskan-seglingen kom:

”Mot bakgrund av nuvarande situation i samhället och risken för spridning

av Covid 19 följer Skanörs Hamnförening noggrant Folkhälsovårds Myndighetens

råd anvisningar och hur detta påverkar vår verksamhet. Vi uppmanar våra medlemmar att hålla sig löpande informerade om utvecklingen . Redan nu kan vi inom båtlivet i föreningar/klubbar läsa om otaliga inställda årsmöten och evenemang av olika slag runt om i landet. Vi måste planera för och räkna med störningar , ändringar i vår verksamhet i samband med att säsongen närmar sig, vilka kan uppstå snabbt i samband med nya direktiv kommer från myndigheterna.

Ingen vet i dagsläget exakt hur närmaste tiden kommer att gestalta sig utan det är samtligas ansvar att visa hänsyn , vara alerta på och beakta redan införda officiella myndighets direktiv för att säkerställa att vår samvaro samt verksamhets kan drivas vidare på ett ansvarsfull vis”.

Skånes Båtförbund förmedlar också info från Danmark som är bra att ha när allt lossnar och gränserna är öppna igen.