N55°25,0' E12°49,7'

Marianne Årets SBK:are 2020

Marianne Palmkvist Berg utsågs till Årets SBK:are. Hon gratulerades efter en överraskande knackning på dörren hemma, i samband med att Skanörs Båtklubbs höll ett digitalt årsmöte..
Marianne har varit ordförande i SBK i mer än ett decennium, under en tid då barn- och ungdomsseglingen i klubben vuxit från nästan ingenting till att ha en fullbokad seglarskola hela sommaren, flera framgångsrika deltagare i optimist- och jolletävlingar och numera också ett lag bland eliten i Allsvenskan Segling.
Hon är en av de drivande krafterna bakom SM-tävlingar och stora arrangemang, men drar sig inte heller för att slita på däck vid Sailing Ladies-seglingar eller stå vid grytorna under vinterns hyggen.
– Oavsett vad det gäller så finns hon där och fixar, löd motiveringen.
Marianne Palmkvist Berg avgick som ordförande förra året och ersattes av Lars Balkfors. Men hon är fortfarande aktiv i klubben på flera håll.


OS-stjärnan Max Salminen gratuleras av SBK:s ordförande Marianne Palmkvist Berg efter segern i Finnjolle-SM 2013. 35 seglare från sex länder tävlade i Skanörs hamn


Tvåa blev en annan OS-stjärna, Fredrik Bergström


Marianne Palmkvist Berg, i en paus från rodret vid en segling i somras

Glada bud på årsmötet
Medlemmarna i Skanörs Båtklubb kunde följa årsmötet från sina datorer och mobiler. Endast ordförande med närmaste funktionärer kunde vara på plats i klubbhuset den 28 november, eftersom gränsen för samlingar går vid åtta personer på grund av corona-restriktioner.
Sändningen kompletterades av tydliga bilder och uppgifter som gjorde det lätt att följa både historik och framtidsplaner.
Klubben gläder sig åt ytterligare en klättring upp i Allsvenskan under 2020. En utbyggnad av klubbhuset planeras. Den ska ge större utrymme för ungdomsverksamheten med bland annat ett duschrum för seglande tjejer. Beräknad byggstart i oktober. Öresundsrace, Liros cup och Light Vessel är inbokat, förutom Allsvenskan (se annat inlägg här på sidan). Det blir seglarskola som vanligt, även för vuxna som vill segla C 55. Årets seglarskola gjorde att ekonomin gick med ett litet plus, trots alla satsningar.
Smolk i glädjebägaren var att SBK:s jul- och nyårsfirande måste ställas in på grund av coronan.
Så här ser styrelsen ut efter årsmötet:
Lars Balkfors, ordförande, Kjeld Steffensen, kassör, Lena Bjelkedal, sekreterare. Övriga ledamöter: Jennie Frank Bergman, Hugo Johansson, Stefan Persson. Suppleanter: Henry Andersson, Staffan Nilsson.
Malin Steffensen leder planeringen för Allsvenskan och Sofia Skoglösa ansvarar för övrig tävlingssegling.