N55°25,0' E12°49,7'

anna-lisa-1024x768-pa-kanarieoarna

Anna-Lisa i S:ta Lucia

För-ankar.jpg A-L i Soufrierewp-1482178676586-a-lwp-1482178658484-a-l2

wp-1482178619067-margareta-och-thomas-veberannalisa-1024x595

 

 

frukt-pa-dack-anna-lisafamiljen-veber-med-gastespargos-1024x763torg-1024x676

DCIM100GOPRO20160812_112430

pauline-av-skanorpauline-af-skanor-2jolle-1024x768graciosa2by1-1024x768-graciosa
kärlek.jpg margareta och Thomas Veber

Familjen Veber har nått S:ta Lucia, platsen där de båda föräldrarna träffades vid Millennieskiftet. Det var tufft att komma dit. Först på grund av att hårda vindar hindrade avfärden. Under resan förde Thomas Veber en hård kamp med en envis fisk. Ett färskt bildbevis på detta finns att klicka på under Läs mera.
Familjen är kvar i Karibien fram till maj.
De postar vackra strandbilder på s/y Anna-Lisas blogg, men berättar också att allt inte är en dans på rosor i långseglarlivet. Det har varit bekymmer med ankarspel, autopilot och annan utrustning såväl som med hälsan, men också sådana magiska stunder som familjen berättat om i tv. Serien Familjer på äventyr avslutades för ett tag sedan  med att Anna-Lisa ankrade utanför Charlottenville på Tobago. Det skedde i verkligheten  före jul. Sedan dess har familjen seglat till Grenada och upplevt övärlden utanför.
I familjen ingår Thomas, Margareta och barnen Matilda, 12 och Troels, 9.  Föräldrarna har gett ut böcker under resans gång. Klicka på bilden Slusshandboken  nedanför texten om ni vill se en glimt från  släppet av Thomas bok om färden genom Europas kanaler.

Han lossade familjens båt Anna-Lisa från A-bryggan i Skanör i början av förra sommaren och tog båten ner till Medelhavet där familjen anslöt efter skolavslutningen. Tobago var huvudmålet för Atlantseglingen. Det nåddes några dagar före jul helt enligt planerna. Efter en dryg månad av upplevelser i värmen där seglade familjen vidare till Grenada med sin Anna-Lisa.

Anna-Lisa är en Allegro på 30 fot, som anses liten i sammanhanget. SvT kallade den till och med pytteliten i annonsen för serien Familjer på äventyr, som visas tisdagar klockan 20.00 i ett par avsnitt till.

Båten har tagit familjen   runt Spaniens kust, till Afrika och Marocko via Kanarieöarna och Kap Verde över Atlanten till Karibien.

Tobago var ett bestämt mål. S:ta Lucia ett annat. Det var där Margareta och Thomas träffade varandra vid Millennieskiftet. Då hade de seglat över Atlanten i olika båtar.

content/uploads/2016/08/kärlek.jpg-margareta-och-Thomas-Veber-300×285.jpg” alt=”kärlek.jpg margareta och Thomas Veber” width=”300″ height=”285″ class=”alignnone size-medium wp-image-1124″ />
Alla fyra rapporterar om sina upplevelser på s/y Anna-Lisas blogg. De beskriver vardagen med skola, fiske, mat och naturupplevelser såväl som känslan av att sitta ute på Atlanten i den ”pyttelilla” båten och ha flera dygn kvar till land.

Enligt Margareta Veber var det  lite segt under sista sträckan fram till Tobago,  i mörker och höga vågor utan land i sikte. Thomas Veber beskrev sin upplevelse så här:

-Efter tio dygn på havet är det som att tiden försvinner. Det känns som att vi svävar runt i en kapsel där tid och rum inte har någon betydelse.

Han berättade att det tog ett tag efter avfärden från Kap Verde innan kroppen vande sig. Sjösjuka, för lite sömn och ett ständigt brusande hav gjorde de första dygnen besvärliga. Obehaget ersattes av vemod när GPS:en visade att det bara var 500 sjömil kvar.

-Vi äter, vi sover, vi seglar, vi är i nuet. Jag har min älskade familj nära. Mer behövs inte i livet, skrev Thomas.

Även barnen är vana seglare. De var inte många år gamla när de fick följa med till Medelhavet i en mahognybåt som också hette Anna-Lisa.

Den här gången får föräldrarna också sköta skolan. Det är skeppsskola på regelbundna tider såväl som gympa mellan alla upplevelser av delfiner, grottor, regnskogar och annat exotiskt som familjen  hunnit se.

Margareta är lärare från Tångvallaskolan. Hon började i Skanör-Falsterbo Sjöscoutkår när hon var 8 år. Thomas är uppvuxen i den danska sjöfararstaden Marstal och en inbiten seglare som även försöker inspirera andra.

I våras gav han ut boken Hold Kaeft og Rejs. Han förklarade att han har träffat så många som säger att de skulle ha seglat över Atlanten, Medelhavet eller liknande, men… Det har alltid kommit något i vägen. Med sin bok vill Thomas visa att det går att ge sig ut på äventyr även med små resurser. Under resan nu arbetar han med en svensk översättning.

Familjen har en hemsida med kartor, presentationer och ständiga uppdateringar för alla som vill följa deras segling.

Tidningen På Kryss har haft ett reportage om familjen Vebers långsegling och fortsätter att följa den. Det finns också en öppen Facebook-sida  www.facebook.com/annalisaskanor/

Familjens hemsida heter:

www.syannalisa.com

Familjer på Äventyr sänds i ettan tisdagar kl 20.00

https://www.sydsvenskan.se/2016-12-24/skanorsfamiljen-sa-upp-sig-for-att-gora-sitt-livs-resa

På Kryss

Bilderna ovan:

1)S/Y Anna-Lisa heter familjen Vebers båt. Den är på 30 fot. men var liten bland de andra båtarna i Medelhavet. På den översta bilden ligger den utanför Graciosa , en kanariensk ö med 600 invånare och en liten stad med sandig huvudgata. Lite längre ner syns den utanför Charlottenville på Tobago.

2-3) Anna-Lisa på väg mellan Kap Verde och Tobago i Karibien,

-Som att sväva runt i en kapsel där tid och rum inte har någon betydelse, skriver Thomas Veber.

4) Margareta och Thomas med dagens lunch

5-6) Anna-Lisa inspekterad från topp till tå, tvättad och fylld av proviant inför avfärden från Mindelo på Kap Verde. 

7) Troels, Margareta, Mathilda och Thomas Veber vinkade adjö tillsammans med gasten Per innan de seglade från Kanarieöarna till Kap Verde.  

8)Helt charmerande, rapporterade Thomas från Kap Verde.

9) Ingen stress här.

10)Thomas Veber i det knallblå havet. Det är inte alltid frivilligt, enligt vad som berättas på Anna-Lisas hemsida.

11)Margareta och Troels Veber njuter av sommarlivet. De var över en månad på Mallorca, en vecka på Ibiza och i Formenta på den spanska sydkusten innan de åkte vidare via Marocko och Rabat till Gran Canaria. 

12-13Pauline af Skanör var en glad upptäckt i Las Palmas.

14)Det gäller att säkra jollen för tidvattnet, när man går iland på Graciosa.

15)Som en vilda västern-stad, fast utan hästar, beskriver Thomas Veber huvudorten på Graciosa.

20160809_18343620160810_191821

16)Mathilda Veber tar avsked av Medelhavet och sommarlovet. Mamma Margareta sköter skolundervisningen under läsåret.

17)-Det är inte alltid en lek utan också en vardag med tvätt, städning, inköp, saker som går sönder och trötthet. Men det är ändå en underbar vardag, hälsade Thomas Veber från den spanska klippkusten.

20160811_135707 (1) 

17)Anna-Lisa vid  Kanarieöarna.

IMG_7284 (2)

18)Hold Kaeft og rejs, heter boken som Thomas Veber gav ut på danska i våras.