N55°25,0' E12°49,7'

Lite lugnt efter rekordsommaren

Rekordsommar ger rekordsiffror. Antalet båtgäster ökade med 68 procent i juli, jämfört med samma månad i fjor. Skepparen på hamnens största hemmabåt, Asynja 50 fot, fotograferade värsta vimlet från sin masttopp. Klicka på Läs mera och se hans bilder.

Nu har ruschen lagt sig. På måndagsmorgonen låg knappt 20 gästbåtar kvar i hamnen. Nästan alla var från Tyskland.

-Jag får vila vaderna lite, sa hamnkapten Peter Björck, som annars stortrivts med sommaren.

-Den har varit fantastiskt. En väldigt positivt stämning både bland gästerna och hamnföreningens medlemmar.

Det har dånat till från Badhytten någon gång, speciellt vid privata fester. Men det kan inte jämföras med första sommaren, då hamnkontoret fick ta emot mängder av klagomål från sömnlösa båtgäster. Peter Björck kan inte heller minnas några stökiga gäster. Bara trevliga och positiva människor.

Han har stoppat en och annan vattenskoter från att köra fram och tillbaka inne i hamnen och sagt till barn som simmat från bryggorna till slipen. En lördagsmorgon var han på plats 04.30 för att kolla förtöjningar. Vinden hade vänt och blivit starkare än prognosen med byar på upp till 14 meter per sekund. Ett par båtar låg så illa till att han tvingades knacka på i gryningen.

-Men de var bara tacksamma, berättar Peter.

När vinden vände och vattnet blev lågt visade det sig att det blivit grund vid kajen där vårens muddringsmassor lastades upp. Sand rann emellan och la sig så att en tysk gästbåt stod med kölen i botten häromdagen. Ett fotstöd på en brygga har gått sönder. I övrigt har anläggningarna klarat sig bra, trots besök av 70-80 gästbåtar per dygn och tusentals människor från landsidan.

En tysk båtägare som la om förtöjningarna genom att dyka ner tyckte att vattnet i bassängen var helt okej.

-Jag har sett mycket värre, försäkrade han.

Trots en temperatur på 24-25 grader under en lång period har badvattnet varit fritt från alger.

Peter Björck

Peter Björck är också glad över den hjälpsamhet som hamnföreningens medlemmar visat under sommaren. När en tysk båt tappade propellerbladet  fick ägaren hjälp med allt ifrån beställning av ny propeller, bogsering, båtlyft, mekanisk support mm.

Vid ett annat tillfälle hjälpte ett par av hamnens medlemmar, Johnny Lindulf och Kenneth Petersson, till med att dyka efter ett tappat propellerblad och montera det på plats.

Peter Björck vikarierar för ordinarie hamnkapten Clifford Bergvall fram till sista augusti.

Vintertid arbetar han som möbeldesigner med eget företag.

Han är medlem i Skanörs Hamnförening och har själv en motorbåt av modellen Draco.

-Det är en klassisk 21 fotare som gör 30 knop, berättar han.

Mellan varven bevakar hamnkaptenen också  monteringen av nya elstolpar med vattenslangar. Det har blivit  än tidigare och dessutom med en ny kabel som ger utökad tillgång till el.

När man ser det lide grann så här från ovan…

Björn T Lundgren heter fotografen som klättrade upp i Asynjas mast

Landets populäraste hundbad? Det har i alla fall varit fullsmockat där som vid Stens brygga. 

Måndag 23 juli:

 

Helgen 20-22 juli:

Danska sjöscouter på väg in                          Smockat vid bryggorna

Massor av badgäster

 

Trångt under lördagen den 14 juli, men inte värre än att alla fick plats. Gäster från Danmark, Tyskland, Norge, USA, Finland och Holland välkomnade på signalmasten.

 

Hellre stress och hårt arbete än ett tomt hamnkontor, tycker sommarens hamnkaptenPeter Björck

 

Fyra av planerade åtta nya elstolpar med vattenslang nu på plats vid A-bryggan. Ytterligare fyra är på väg till B-bryggan. Samtidigt utökas elmängden. Peter Björck berättar att han fått många positiva kommentarer.