N55°25,0' E12°49,7'

Trump och trum i Nisses trävärld

På en hylla spelar en hel orkester medan en 100-åring rymmer med rollatorn och en gumma kör sin gubbe hem på skottkärra. I Nisse Nilssons gömmor öppnar sig en värld av omsorgsfullt utsnidade människor. Även Donald Trump är med på ett hörn – som skohorn.
De flesta i Skanörs hamn vet vem Nils-Erik Nilsson är. Han hugger tag i det mesta när det behövs, utan att någonsin skryta med det. Sedan i våras har han arbetat med hamnföreningens verkstad. Den inreds i ett förråd och ska vara tillgänglig för alla medlemmar när den är klar inom kort. Nisse har arbetat så hårt med bygget att ansvariga i hamnföreningen redan börjat kalla verkstaden för Nisses hörna.
-Nä, inga såna namn, säger Nisse och räknar upp flera som hjälpt till.
Nisse har också en vacker Najad 33:a, Falken, som kräver sitt.
Men det blir ändå tid över för ett tålmodigt arbete med träfigurer. Att karva ut en människa ur en träklump tar åtskilliga timmar.
-Sedan faller kanske en näsa eller ett ben. Då går den hit, säger Nisse och pekar på papperskorgen.
Nisses far Olof Nilsson snidade träfigurer. I familjens samlingar fick Charles de Gaulle, Richard Nixon, Olof Palme och andra framträdande figurer från den tiden. Pappans smilande Edvard Persson har Nisse kopierat och utvecklat.
Nisse arbetade också med skulpturer när han var i 20-årsåldern och målade senare. Till yrket är han rörmokare med lång erfarenhet från en rad lokala företag.
För några år sedan tog han upp träsnidandet igen. Då och då kommer beställningar från vänner i hamnen. Eller glada utrop.
-Precis som när jag tog hem dig efter den där festen, sa en dam till sin man när hon såg gumman med mannen i skottkärran.
Trummisen i orkestern är också en tidigare flitig seglare i Skanör. I samlingen finns en fiskare med nät, en man som metar och en som ligger på mage och pilkar. Men det är figurer som inte har några lokala förebilder, enligt konstnären.
Nils-Erik Nilsson har seglat mycket med sin Falken, runt Tjörn liksom Öland och Gotland under många sommarmånader. Men sin längsta segling gjorde han över Atlanten 2007. Han var med i gänget som seglade hem Hallberg Rassyn Karamell. Joh Fredén var skeppare och de övriga i besättningen var Herbert Nilsson och Ola Kullengren.
Nu har han lagt ut Falken till försäljning. Han är 84 år och tycker att det bör vara dags.
-Inte för att det är några problem. Det får gärna dröja, säger han.


100-åringen som hoppade ut genom fönstret och försvann. Bakom denna figur ligger också ett pilligt arbete med att smida rollatorn


Edvard Persson bredvid en av fyrarna som lyser i Nisse Nilssons trävärld. De har lampor på tolv volt för att kunna användas i kajutan på en båt


Wizex trummis var en flitig seglare i Skanör under många år. Han har fått hela orkestern med sig på en hylla


-Som när jag drog hem dig efter festen, sa en av hamnföreningens medlemmar när hon såg detta parOch visst finns fiskargubben som lagar nät … tillsammans med en som metar och en som pilkar


En fransman med dragspel håller på att få en kompis på beställning


En tyngdlyftare som konstnären själv


Vilket skohorn väljer du, Trump, den svenske kungen eller Obama?


En grillare som också kan lysas upp med en tol volts lampa


Här träffas Nisse för det mesta. Han har lagt ner mycket jobb på att bygga om hamnföreningens förråd till verkstad för medlemmarna, helt ideellt.


.
Nisses hörna, säger många. Nä, inga sådana namn, säger Nisse själv. Nu är verkstaden snart klar och öppen för alla medlemmar i hamnföreningen

Text och foto: Britt-Marie Bergström