N55°25,0' E12°49,7'

Herbert fick sin egen brygga

En höjdpunkt under förra året var invigning och dop på nybygget innanför västra piren. Den nya flytbryggan döptes till Herberts brygga efter en av Skanörs hamns profiler och hjältar Herbert Nilsson, som alltid arbetat för hamnens bästa och nu följt bygget med stort intresse.

Det långa trädäcket  längs piren invigdes med tal av kommunalrådet Carina Wutzler innan projektledaren Carl-Johan Hampf stänkte bubbel över bryggan och kommunalrådet avtäckte skylten. Drygt ett hundratal medlemmar och vänner till hamnföreningen var på plats.

Många höll sig kvar tills solen gick ner och belysningen tändes över piren.

Vellinge kommun har anslagit fem miljoner kronor till utbyggnaden som genomförts  i hamnföreningens regi. Carina Wutzler berömde samarbetet och sa i sitt tal att resultatet blivit ännu bättre än hon föreställde sig från början.

Ditt namn ska vara Herberts brygga, sa kommunalrådet Carina Wutzler och avtäckte skylten vid nya flytbryggan. Herbert Nilsson följde talet tillsammans med hamnföreningens ordförande Mats Lundwall, föreningens projektledare Carl-Johan Hampf och ett hundratal medlemmar och vänner till Skanörs Hamnförening. Kerstin Pilkrona framförde Herberts tack. 

Ordförande Mats Lundwall berättade om bygget. I blårutig skjorta nedanför honom syns  Ralf Blomgren som gjort ritningar och lagt ner mycket arbete i planeringen.

Bubbel och tal på piren, korv vid grillarna som avslutning. Drygt ett hundratal medlemmar och vänner till Skanörs Hamnförening deltog i invigning med dop.

Hans Ekberg (bilden) var en av dem som firade invigningen av den nya bryggan innanför västra piren och dopet av den tvärgående flytbryggan till Herberts. Det var många kända ansikten som samlades i den ljumma kvällen. Leif Wessel  gjorde ett bildsvep som går att klicka fram på länken här nedanför. 
Clifford Bergvall filmade vid piren, vilket går att se på Skanörs Hamnförenings Facebook-sida.
Claus Wutzler tog bilden av Hans.

https://photos.app.goo.gl/fwQ2PZqj4vtRLXhL8

De nya platserna  användes flitigt redan före invigningen. Sammanlagt har det blivit närmare ett 30-tal längs hela piren.

Vid tvärbryggan finns sex platser  för medlemmar och tre för gäster. Enligt ett tidigare beslut i styrelsen för Skanörs Hamnförening fördelas de fasta platserna i kön först i början av nästa år.

Det var många turer innan bygget kom igång. Första förhoppningen var att alltsammans skulle vara klart redan till säsongen. I sluttampen blev muddringen  försenad på grund av dröjande tillstånd från länsstyrelsen och hårda vindar.

Det är ett minne blott. Hamnbassängen är muddrad och det diskret belysta nybygget fick mycket beröm under invigningsfesten, av äldre medlemmar i hamnföreningen såväl som av yngre.

Före midsommar  lyftes den 24 ton tunga tvärbryggan över kajkanten medan Torbjörn Larsson tog hand om betongankare, kättingar och pålbojar.

Här är några glimtar från arbetet.

Skisserna visar sektion 1 och 2 respektive 3 och 4

 

19 augusti:

Belysningen är klar och invigning planeras

 

6 augusti:

De fyra som inspekterar bygget på bilden till höger är Carl-Johan Hampf, som varit en drivande kraft bakom projektet tillsammans med ordförande Mats Lundwall och hamnföreningens teknikansvarige Ralf Blomgren till höger,  samt  hamnkapten Peter Björck i gul tröja.

23 juli:

Högtryck i hamnen. 85 gästbåtar fick plats för natten

 

19 juli:

Foto: Peter Björck

15 juli

Event Yacht Charter först på plats med 22 meter lång båt. Foto Carl-Johan Hampf

12 juli

Foto: Carl-Johan Hampf

5 juli

 

26 juni:

Tvärbryggan snart redo och en rad pålbojar förankrade innanför piren. Hamnkapten Peter Björck tog dessa bilder 26 juni

Arbetet före midsommar

Brygga på väg ut före midsommar…

…förankrad och rustad med bommar

Den första av 16 pålbojar i vattnet

28 ton över kaj med hjälp av speciella kranbilar

Bryggan nu ute på sin plats innanför västra piren

Carl-Johan Hampf jobbar vidare med projektet tillsammans med bland andra Torbjörn Larsson, som lyfter ut bojar, ankare och tillbehör, och hamnföreningens Mats Lundwall som gladde sig åt måndagens steg i utbyggnaden

Y-bommarna tillbaka på sin plats efter muddring

Västra piren före byggstart                             Underlag på gång