N55°25,0' E12°49,7'

Deras saga bok efter 45 år

Många har hört om Uno Hylén som seglade iväg över Atlanten med en 23 fotare och kom hem med en hustru. Nu har han själv skrivit en bok om äventyren, Seglaren Havet och Kärleken. Det är en solskenshistoria, men med dramatik. Fru Nelly Hylén rekommenderar känsliga läsare att ha en näsduk till hands. Hon blev kvar och har aldrig ångrat sig sedan dagen 1975 då hon såg den peruanska flaggan vaja över Skanörs hamn och bars i land inför en glatt vinkande publik.
På kajen stod en prövad Skanörsmamma. Uno Hylén hade sagt att han skulle till Norge när han gav sig iväg med sin Amigo, en liten segelbåt utan dagens bekvämligheter. Först senare vågade ett par vänner avslöja att sonen snart var framme vid Azorerna. Från Antigua i Karibien fick mamma Elly ett vykort, där Uno berättade att han nog skulle bli borta ett tag.
-Ta du tid på dig och se dig om, tyckte mamma Hylén.

Uno och Nelly träffades i Peru. Det är också en fin historia.
-Men det står i boken, säger Uno, som inte vill avslöja för mycket.
Seglaren, Havet och Kärleken består av en del om Unos första segling över Atlanten och en del om seglingen hem med Nelly. Tillbakaresan tog nio månader. Amigon som fått det udda namnet Chilena hade ingen motor. När det var stilla var det bara att guppa på och fördriva tiden ombord.
-Atlanten är snäll. Däremot kan det vara tufft i Karibien. Där blåser det alltid, berättar Uno.
För Nelly Hylén blev Karibien första tuffa upplevelsen. Hon hade aldrig varit på sjön när hon gick ombord på Chilena första gången. Det har blivit många seglingar sedan dess, medan familjen vuxit.
Uno Hylén har seglat över Atlanten ensam ytterligare en gång. 1980 deltog han i ett race för ensamseglare. Tillsammans har paret seglat till Guernsey, Skottland och många andra avlägsna mål.
-Nu har vi slutat med det, säger Nelly.
-Det blir möjligen kortare turer, som till Tyskland och England. Vi har faktiskt de allra finaste seglingsvattnen och hamnarna på hemmaplan, säger Uno.
Han köpte sin första båt som 12-åring. Det var en eka för 400 kronor. Pengarna hade han tjänat som springpojke på Scan. Året därpå kunde han köpa en utombordsmotor.
-Oh, vad jag körde mellan Skanör, Höll och Falsterbokanalen.
Senare bytte han till jolle och lärde sig segla hos Skanör-Falsterbo Sjöscoutkår.
Uno Hylén har jobbat på sin bok i 40 år. Seglaren, Havet och Kärleken ges ut på förlaget Ultima Ezperansa Book och finns att beställa på nätet i häftad form från Adlibris och Bokus. Från mitten av december finns det också en inbunden upplaga att köpa efter kontakt med Uno eller Nelly Hylén.

Uno Hylén har skrivit på boken Seglaren, Havet och Kärleken i 40 år

På omslaget finns bl a bilden då Nelly Hylén bars i land på kajen i Skanör. Peruanska flaggan var hissad och glada Skanörsbor tog emot. Till höger syns mamma Elly Hylén

Långt från barndomskvarteren i Peru, men Nelly Hylén har aldrig ångrat sig. Familjen har vuxit med barn och barnbarn

Text och foto: Britt-Marie Bergström