N55°25,0' E12°49,7'

SM-guld till Stockholm

 

SM i Starbåt avgjordes i Skanör i början av augusti. Tävlingarna  avslutades i sol och glädje efter en oturlig inledning med kuling. Efter fem seglingar stod det klart att Erik Dahlén från Vikingarnas Segelsällskap i Stockholm är svensk mästare. Klicka på Läs mera och en  länk till Sydsvenskan och se vad han säger om arrangemanget.

Lars Edwall kom tvåa och Calle Schröder trea. Båda seglar för Lerkils Båtsällskap. Gösta Eriksson, som seglade för arrangerande Skanörs Båtklubb med Henrik Boklund som gast, kom på sjunde plats.

Det har varit tuffa dagar både för seglare och klubbledning. De första seglingarna blev inställda på grund av för hårda vindbyar, över 17 sekundmeter. En av deltagarna bakade ur före söndagens start därför att han var orolig för utrustningen. Det blåste fortfarande hårt när seglarna gav sig ut till startlinjen på söndagsmorgonen.

Vid avslutningen var legendaren Pelle Petersson en av dem som tog emot på kajen. Han är känd båtkonstruktör, men har också tagit en rad medaljer i Starbåt. Ett barnbarn till honom deltog i tävlingen,

 

https://www.sydsvenskan.se/2017-08-06/hart-vader-for-sm-seglarna-i-skanor

 

http://skanorsbatklubb.se/sm-i-starbat-2017/sm-i-starbat-2017-resultat/

 

http://skanorsbatklubb.se/sm-i-starbat-2017/sm-i-starbat-2017-resultat/

http://skanorsbatklubb.se/sm-i-starbat-2017/sm-i-starbat-2017-bilder/

Det var svenskt mästerskap men deltagare kom även från Danmark, Tyskland och USA. En lista över de anmälda finns på www.skanorsbatklubb.se
Starbåt är en av de tuffaste seglingsklasserna, med mycket segel och lätta skrov.  Det ska helst inte blåsa mer än 10 meter per sekund, vilket ställde till det för helgens tävling. Tre seglingar måste genomföras för att det ska gälla som SM. Efter en dyster inledning blev det fem i Skanör.

Fler bilder finns på skanorsbatklubb.se

http://skanorsbatklubb.se/sm-i-starbat-2017/sm-i-starbat-2017-bilder/

Att det inte går att trotsa vädrets makter fick starbåtseliten erfara på VM i danska Troense i juli. Masterna knäcktes på sju båtar under första dagen.
Norrmannen Eivind Melleby vann VM med amerikanen Joashua Revkin som gast. En video och intervju med guldmedaljörerna finns att klicka fram nedan.
Här finns också två pdf:er med affischer att skriva ut. Sprid gärna inför de återstående dagarna.

 

IMG_8461 (2)

Hemmaklubbens eget hopp, Gösta Eriksson med Henrik Boklund som gast, på väg till söndagens första start.

 

DSCN2569DSCN2568DSCN2571

På väg in efter lördagens  tre seglingar

IMG_8470 (2) IMG_8465 (2)

Skanörs mest berömda långseglare hedrar SM-gästerna med storflagg. Till vänster Kenneth och Vidya Peterssons El Cordero som gått ett par varv runt jorden och flera gånger över Atlanten. Till höger familjen Vebers Anna-Lisa som just kommit hem efter sin Atlantsegling. 

DSCN2568

 

DSCN2571

IMG_8433 (2)

Vädret blev värre än befarat. Tävlingsbåtarna fick stanna vid bryggan under fredagen och lördagens förmiddag. Det blåste över 17 meter per sekund i byarna.

IMG_8425 (2)

Livets otium.

IMG_8427 (2)

Full rusch inför helgens SM-seglingar.

starbatar

14 starbåtar ska ligga vid startlinjen i Skanör när vädret tillåter.

IMG_4938-978x652 Starbåt

Starbåt är en av de tuffaste seglingsklasserna. Båtarna är små och seglen stora. Inget utrymme för misstag.

SM I STARBÅT 2017-v4_A41

SM I STARBÅT 2017-v4_A42

Mer om SM finns att läsa på SBK:s hemsida www.skanorsbatklubb.se

Så såg det ut på VM i Danmark i juli.

http://www.starsailors.com/news/58,star-world-championship-in-troense-denmark-day-1-press-release-and-video

img_9211

Fredrik Lööf vann OS-guld i starbåt för några år sedan. Innan dess seglade han finnjolle i Skanör och fick en grattiskram för andrapriset av Skanörs Båtklubbs ordförande Marianne Palmkvist Berg.

img_9237-2

Max Salminen vann finnjolle-SM den gången.Han seglade med Fredrik Lööf när de tog OS-guld